29/12/20

Το πορτάκι

 



Πανδημία και φόβος. Φόβος θανάτου που απλώθηκε ύπουλα και τρύπωσε και στις πιο κρυφές χαραμάδες της ανθρώπινης ψυχής. Η Ν. ζούσε με την προσμονή των Χριστουγέννων.

Μέρες νηστείας και πνευματικής άσκησης, δεν ήταν εύκολο για εκείνην που είχε να παλέψει με την διαφορετική πραγματικότητα και τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας που έφερε η νέα λέξη: κορονοϊός!

Οι εκκλησιές κλειστές. Μόνο για κεράκι και ατομική προσευχή. Ένα τέτοιο κεράκι πήγε μια μέρα να ανάψει στον Άγιό της για να της δίνει δύναμη και κουράγιο. Εκεί βρήκε την εκκλησάρισσα να της λέει με ύφος συνωμοτικό:

- Απ΄ το πορτάκι, έλα απ' το πορτάκι να μεταλάβεις, κάθε πρωί ο παππούλης βάζει κόσμο απ' το πορτάκι!

- Άλλη φορά, όχι τώρα, όταν με το καλό ανοίξουν οι εκκλησιές! Θα έρθω κανονικά, απάντησε η Ν.

Όχι επειδή φοβόταν μην κολλήσει τίποτα απ' το κοινό «κουταλάκι», αλλά γιατί δεν ήθελε να πάρει το «μαγικό ζωμό», χωρίς την συμπροσευχή και τη συμμετοχή όλων των πιστών στην Ευχαριστία. Πόσο μάλλον να συμμετέχει σε μυστικές Λειτουργίες με κρυφές προσκλήσεις σε «ημετέρους».

Από παντού άκουγε για φίλους και γνωστούς που κοινωνούσαν απ' το πορτάκι και το διατυμπάνιζαν καμαρώνοντας, για παράτυπες  Λειτουργίες και τέλεση θρησκευτικών καθηκόντων κατά συνείδηση. Εκείνη είχε την κρυφή ελπίδα των Χριστουγέννων, όπου ο αριθμός των πιστών ανά εκκλησία θα ήταν μεγαλύτερος. Ελπίδα που της έδινε μεγάλη χαρά και προσμονή, λαχτάρα μικρού παιδιού που περιμένει το χριστουγεννιάτικο  δώρο του.

Ξημέρωνε Χριστούγεννα 2020 και ο πρώτος χτύπος της καμπάνας τη βρήκε έξω από την εκκλησία. Τι κρίμα! Η πόρτα κλειδαμπαρωμένη και λιγοστός κόσμος περίμενε απ' έξω μάταια να κρυφακούσει ένα «Χριστός Γεννάται». Ήταν προφανές: ο αριθμός των πιστών είχε συμπληρωθεί και έπρεπε να επιστρέψει για ...τηλεακολουθία  και κατ’ οίκον προσευχή.

Σε δυο μέρες η Ν. πέθανε από ανεύρυσμα.

Αλειτούργητη και ακοινώνητη, σαν άλλη ηρωίδα του κυρ-Αλέξανδρου, συνάντησε στον ουρανό τον Άγγελο που τη ρώτησε:

- Χριστούγεννα ήρθαν, εκκλησιές κλειστές, δεν άκουσες όμως καλή μου για το ...πορτάκι;

- Το άκουσα, Άγγελέ μου, περίμενα όμως να ανοίξει η ..πόρτα!

Ο Άγγελος τής χαμογέλασε, την άρπαξε με τα φτερά του και πέταξαν μαζί ψηλά... ολοένα και πιο ψηλά...      

Αειπλάνητος 

ΠΗΓΗ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΚ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Η Γέννηση του Χριστού μας να γλυκάνει τις καρδιές μας και να τις ανεβάσει πιο ψηλά. Ζητώντας εκ των προτέρων συγγνώμη, αν κάποιους στενοχωρήσω, θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου. Πολύς λόγος γίνεται από αρκετούς χριστιανούς για το κρυφά, τους ημετέρους, το πλάι και τώρα το πορτάκι... Όλα αυτά μας διχάζουν . Και σε μένα δόθηκε η ευκαιρία να εκκλησιαστώ και κάποιες φορές απ την πλαϊνή πόρτα. Όμως η πόρτα ήταν μισάνοικτη κι έμπαιναν όλοι από εκεί. Δεν ένιωσα ότι είμαι ξεχωριστή. Ευχαρίστησα τον Θεό που μπόρεσα και πήγα , γιατί στο σπίτι πολύ δύσκολα συγκεντρώνομαι και εκ των δυσκόλων συνθηκών παρακολουθώ. Δεν ήμουν ούτε η ημετέρα κάποιου εκ του Ναού που πήγα. Μου το είπε κάποια ενορίτισσα ότι ο ιερεύς αυτός λειτουργεί και το είπα κι εγώ με την σειρά μου σε άλλους ... Κι όποιος θέλει πάει... Και πήγα άλλη φορά παρόμοια σε άλλη εκκλησία , που μου είπαν ,άγνωστη μεταξύ αγνώστων... ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ , ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ;ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΣ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ , ΤΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ; ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΚΡΙΖΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΕ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΧΟΝΟΙΑ.
Ας ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ να μην κρίνω. Ο καθένας ας πράξει όπως ξέρει και μπορεί. Δεν γίνεται να μας διχάσει ακόμα περισσότερο ο κορωνοιός. Αρκετά.