18/12/20

«ΟΥΚ ΗΝ ΤΟΠΟΣ…»!

 


Πολλές εικόνες, από το πλούσιο θέμα της Γεννήσεως του Κυρίου μας, συγκινούν και διδάσκουν τους πιστούς. Μία όμως μου διεγείρει πλήθος και ποικίλα συναισθήματα: Η Παρθένος εγκυμονούσα, με τις αποσκευές της, πάνω σε ένα γαϊδουράκι και δίπλα της οδοιπόρος, ο προστάτης της Ιωσήφ. Είναι κατάκοποι από το μακρινό τους ταξίδι, και εξαντλημένοι χτυπούν τις πόρτες της Βηθλεέμ για φιλοξενία και ανάπαυση… Δυστυχώς δε χωρούν πουθενά, «ουκ ην τόπος εν τω καταλύματι αυτών»! Από όλους εισπράττουν άρνηση και οι πόρτες κλείνουν μπροστά τους! Καμμιά ανθρωπιά για τις κουρασμένους ταξιδιώτες. Καμμιά συμπόνια, τουλάχιστον για την εγκυμονούσα Κόρη! Ούτε σκέψη ούτε προβληματισμός! Κατάκλειστα τα σπίτια και οι καρδιές…! Θυμώνω πολύ! Αχ, και να ήξεραν ποιους Επίσημους έδιωχναν τόσο επιπόλαια και σκληρά…! Αχ, να ήξεραν…!

Και όμως ήξεραν! Πόσους αιώνες περίμεναν τον Μεσσία; Πόσοι σπουδαίοι Προφήτες με τις Προφητείες τους μίλησαν με κάθε λεπτομέρεια για τον Ερχομό Του; «Και συ, Βηθλεέμ, γη Ιούδα…»! Δεν ήταν όλα γραμμένα στην Π. Διαθήκη; Δεν τα διδάσκονταν στις Συναγωγές τους από τους Νομοδιδασκάλους τους; Γιατί δεν πρόσεχαν το Νόμο τους; Γιατί δεν κατάλαβαν τίποτε απόψε; Μα και, όταν πραγματοποιήθηκε η θαυμαστή Γέννησή Του μέσα στη Νύχτα, αυτή τη μοναδική στον κόσμο Νύχτα των θαυμάτων, με το λαμπερό αστέρι, τις μελωδίες των Αγγέλων, την ολοφώτεινη σπηλιά με τη Φάτνη Του…, ούτε τότε το πήραν είδηση; Τραγικά ανυποψίαστοι και δυστυχείς…! Σείστηκε η γη κι ο Ουρανός, εγεννήθη ο Χριστός…! Και η Βηθλεέμ κοιμάται! Βαθειά κοιμάται…!

21 αιώνες πέρασαν από τότε, που η περιοχή αυτή έγινε παγκόσμια γνωστή και φημισμένη, από τα θαύματα και τα θαυμαστά γεγονότα της θείας Γέννησης…! 21 αιώνες στο προσκήνιο η Άγια Νύχτα γιορτάζεται σ’ όλη τη γη. Η Κ. Διαθήκη, το Ευαγγέλιο είναι το πρώτο βιβλίο σε κυκλοφορία στον κόσμο! Και μάλιστα με τα σημερινά μέσα όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση. Να το μελετούν και να μαθαίνουν και να ρουφούν την Αλήθεια! Και ακόμη από βιβλία και εκπομπές και ιεραποστόλους και από τη ζωή της Εκκλησίας…! Περίσσευμα ενημέρωσης: «Χριστός επι γης»! Θρησκευτικό και Ιστορικό Γεγονός…! Διδάσκεται στα Σχολεία, στα Πανεπιστήμια…! Πλούτος γνώσεων για το πρόσωπο Ι Η Σ Ο Υ Σ ! Για την Παναγία μας, τους Αγίους μας, τα θαύματα της Πίστεώς μας και όχι μόνο…!

Και όμως δεν ξέρουν, δεν θέλουν να ξέρουν ούτε σήμερα οι άνθρωποι. Άλλοι Τον αγνοούν εντελώς. Άλλοι Τον γνωρίζουν αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Άλλοι Τον παρερμηνεύουν κατά το θέλημά τους. Άλλοι Τον πολεμούν βασισμένοι στη δύναμη της λογικής τους ή στην επιρροή της αμαρτωλότητάς τους… Πολλοί οι ψυχροί, περισσότεροι οι χλιαροί και λίγοι οι θερμοί πιστοί που Τον αγαπούν και Τον περιμένουν κάθε χρόνο, να γιορτάσουν μ’ ευγνωμοσύνη τη λύτρωσή τους…!

Αδέλφια μου, μην ψάχνετε στα σκοτάδια το φως που σαν τους Νυχτωμένους Στρατοκόπους αναζητάτε. Ακούστε την σωτήρια πρόταση: Από τη Φάτνη ως το Σταυρό μπόρεσα κι εγώ να βρω το Άγιο φως που αναζητάτε. Μελετήστε την αθωότητα των Ποιμένων της Βηθλεέμ που έτρεξαν ολοπρόθυμοι και προσκύνησαν Αυτόν. Μελετήστε την αποφασιστικότητα των Μάγων που όταν Τον γνώρισαν και Τον προσκύνησαν «δι’ αλλης οδου ανεχωρησαν».

Ας ανοίξουμε τα φετινά Χριστούγεννα, με ενδιαφέρον την πόρτα της ψυχής μας στον μεγάλο Επισκέπτη, και ας γίνουμε δικοί Του φωτισμένοι και λυτρωμένοι. Και ας διαλαλήσουμε με καμάρι. Ναι, εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο Νεογέννητος Χριστός και Τον θέλουμε οδηγό στη ζωή μας. Αμήν.  


Με ευγνωμοσύνη,

Ομάδα Προνοίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: