15/2/10

Ας νηστεύσουμε σωματικά και πνευματικά

...Βεβαίως η αληθινή νηστεία είναι πνευματική. Δεν νηστεύει εκείνος που δεν τρώει αρτύσιμα φαγητά και ταυτόχρονα είναι αδιάφορος μπροστά στις κακές συνήθειές του και στα πάθη του. Νηστεία σημαίνει άσκηση του εαυτού μας, θυσία του θελήματός μας, υπακοή στο θέλημα του Θεού, περισσότερη επικοινωνία μαζί Του με την προσευχή και τα μυστήρια.
 

- Ο Θεός ζητά καθαρή καρδιά, όχι τύπους και νηστείες, ψιθύρισε κάποιος προλαβαίνοντας τη συνέχεια του λόγου της.
 

- Πολύ σωστά. Το ένα όμως δεν αναιρεί το άλλο, αντίθετα το βοηθά. Δε σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο, δηλαδή να υποτιμήσουμε τελείως το θεσμό. Η Εκκλησία ακολουθεί τη μέση και χρυσή οδό: «νηστεύσωμεν σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς...» μας προτρέπει.

 

περ. ΠτΝ, τ. 720, Φεβρουάριος 2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή Σαρακοστή σε όλους. Το στάδιο των αρετών άνοιξε. Με όρεξη, πείσμα και πολύ υπομονή ας ξεκινήσουμε και φέτος τον αγώνα μας. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε Βοηθό, Φίλο και Συμπαραστάτη. Ας μην λιγοψυχούμε.
Καλό αγώνα και καλή δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

Καλή Σαρακοστή με αγώνες πναυματικούς, με θάρρος και δύναμη. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι, ένα πάθος μας να το περιορίσουμε

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΝΗΣΤΕΙΑ Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ,ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ.ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ.Μ.Π

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να σας ευλογεί όλους! Μόλις γύρισα από το Απόδειπνο στη Χριστ. Εστία. Πολύ κατανυκτικά ήταν!