1/2/10

Η ευσπλαχνία του Θεού


Ο Θεολόγος-Συγγραφέας κ. Γεώργιος Ψαλτάκης μίλησε χθες στη Χριστιανική Εστία Πατρών. Το θέμα που ανέπτυξε είχε τίτλο: "Η ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" και ήταν σχετικό με την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής του Ασώτου.

Παίρνοντας αφορμή από τον Ιερό Χρυσόστομο εξήγησε στην αρχή ότι η ευσπλαχνία του Θεού δεν έχει όρια. Είναι θάλασσα δίχως ακτές και πυθμένα. Αυτό τεκμηρίωσε παρουσιάζοντας πληθώρα παραδειγμάτων από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη που αποδυκνείουν την ευσπλαχνία του Θεού σε διάφορες περιπτώσεις. Αναφέρθηκε επίσης στους Ψαλμούς και τη θ. Λειτουργία που είναι γεμάτη με αναφορές και αιτήματα για το έλεος του Θεού.
 

Ο ομιλητής παρουσίασε τα δύο μυστήρια του ελέους: την ιερά εξομολόγηση και το ιερό ευχέλαιο ενώ επέμεινε πολύ στην σπουδαιότητα της μονολόγιστης ευχής και προσευχής "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με"
 

Ο κ. Ψαλτάκης κατέληξε λέγοντας ότι "ο διάβολος σπέρνει, αλλά ο Θεός είναι αυτός που θερίζει" και ευχήθηκε σε όλους να προσελκύσουμε το έλεος του Θεού ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής που ανοίγεται μπροστά μας.
 

Στο ακροατήριο ήταν και πολλοί που είχαν διατελέσει οικότροφοι στο φοιτητικό οικοτροφείο του Μ. Βασιλείου στην Αθήνα έχοντας ζήσει ως διευθυντή τον κ. Ψαλτάκη. Στο τέλος είχαν την ευκαιρία και να τον συναντήσουν, έστω για λίγο.
 
  
Ο π. Θεόδωρος, εκτός από ομαδάρχης ήταν και οικότροφος
  

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙ ΑΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ.ΚΡΙΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλός άνθρωπος.
Καλή ψυχή.

Ανώνυμος είπε...

Ήταν πολύ καλός ο ομιλητής από την Αθήνα. Τόσα χρόνια με τους νέους φοιτητές να ζεις, είναι κατόρθωμα. Του χρωστάμε όλοι μας

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραια η ομιλια του!!!
φαινεται οτι ειναι γνωστης της π. διαθηκης.