17/12/22

Εορτή του Αγ. Διονυσίου

 



17 Δεκεμβρίου σήμερα και η εκκλησία, λίγο πριν την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, προβάλει την μορφή του αγίου Διονυσίου, επισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού του εκ Ζακύνθου. Είναι γνωστός ως ο «άγιος της συγγνώμης» εξαιτίας μιας ξεχωριστής και μοναδικής στους βίους των αγίων της εκκλησίας πράξης, για την οποία δεν υπάρχει ανθρώπινο μέτρο για να την κρίνουμε. Είναι άγιος που συγχώρεσε τον φονιά του αδελφού του!

Όπως διαβάζουμε στον βίο του:

«...Κάποια μέρα μπήκε στο κελί του ένας κυνηγημένος άνθρωπος, τρέμοντας και ζητώντας προστασία. Είχε βάψει τα χέρια του με ανθρώπινο αίμα, είχε σκοτώσει τον αδελφό του αγίου Διονυσίου. Όταν το άκουσε ο άγιος, ήταν φυσικό να κλάψει μέσα του και φανερά να δακρύσει. Ύστερα όμως σηκώθηκε, άνοιξε την πίσω πόρτα του κελιού του και οδήγησε το φονιά να φύγει, να κρυφτεί και να σωθεί. Όταν τα όργανα της εξουσίας ήλθαν στο κελί και ρωτούσαν για το φονιά, ο άγιος Διονύσιος προσποιήθηκε κι απάντησε πως δεν τον είχε δει και πως δεν ήξερε τίποτε».

Γι’ αυτό ένας Ζακυνθινός ποιητής, θέλοντας να εγκωμιάσει την αρετή του αγίου Διονυσίου και θαυμάζοντας το παράδειγμά του, σ’ ένα του ποίημα έγραψε τον παράδοξο στίχο «αγιάζει ο δούλος του Θεού την ώρα που αμαρτάνει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: