13/12/22

Γεννάδειος βιβλιοθήκη: Φιλοξενεί έκθεση με σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα της Μικράς Ασίας


Τις πολιτιστικές διαδρομές του μικρασιατικού ελληνισμού φέρνει στο φως η έκθεση με τίτλο «Βιβλία της Μικρασίας» που ανοίγει τις πύλες της στις 14 Δεκεμβρίου στη Γεννάδειου Βιβλιοθήκη (Σουηδίας 61, Αθήνα). Πρόκειται για πλούσια συλλογή μικρασιατικών εκδόσεων, χειρογράφων και τεκμηρίων, από το 1764 έως το 1922, που εστιάζει στη γεωγραφική διασπορά των ελληνικών τυπογραφείων με επίκεντρο τη Σμύρνη, καθώς επίσης τις Κυδωνιές και την Τραπεζούντα.

Η έκθεση, που συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την πολιτική και θρησκευτική δραστηριότητα των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μικράς Ασίας , ξεδιπλώνεται μέσα στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με αφετηρία την παρουσίαση του χώρου και των ανθρώπων της πολυπολιτισμικής Μικράς Ασίας, μέσα από χάρτες, ιστορικά και γεωγραφικά βιβλία του 19ου αιώνα, σπανιότατες καραμανλίδικες και φραγκοχιώτικες εκδόσεις, καθώς και λεξικά.

Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει κάνει η Ειρήνη Σολομωνίδη, θα λειτουργεί μέχρι τις 289 Φεβρουαρίου του 2023 και θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: