10/10/09

Μήνυμα του Μακαριωτάτου για την έναρξη του κατηχητικού έτους


"ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑ"

Η Εκκλησία μας προσφέρει στον άνθρωπο κάθε εποχής τη δική της πρόταση ζωής. Μία πρόταση η οποία είναι μία συνεχής πρόσκληση για τη δημιουργία ενός κόσμου αγάπης, ελευθερίας, αλληλεγγύης, κατανόησης, συγγνώμης, ειρήνης και αδελφοσύνης. Αυτή η πρόταση θεμελιώνεται στην αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Τόση μεγάλη ώστε να Ενσαρκωθεί για να τον καλέσει να ζήσει μαζί Του υπερβαίνοντας έτσι τη φθορά και το θάνατο. Μία αγάπη τόσο πλατιά, ώστε να επισκέπτεται κάθε άνθρωπο για να ζητιανέψει την καρδιά του. Η αγάπη αυτή είναι η καλή αγγελία, την οποία κηρύττουν οι μαθητές Του στους ανθρώπους κάθε εποχής.


Ίσως εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούμε:
Εμείς οι χριστιανοί, οι σύγχρονοι μαθητές του Χριστού, διδάσκουμε την καλή αγγελία της αγάπης και της παρουσίας του Θεού στον κόσμο; Ο Απ. Παύλος διδάσκοντας τους χριστιανούς γονείς της Εφέσου έγραψε: «Πατέρες μη φέρεστε στα παιδιά σας έτσι ώστε να εξοργίζονται αλλά να τα ανατρέφετε δίνοντάς τους αγωγή και συμβουλές πού εμπνέονται από την πίστη στον Κύριο».


Εμείς οι ενήλικες, οι ιερείς, οι γονείς, οι ανάδοχοι, ανατρέφουμε τα παιδιά μας με αυτόν τον τρόπο; Μεταδίδουμε το όραμα μίας ζωής ενότητας και κοινωνίας με το Θεό; Ο Ιερός Χρυσόστομος έδωσε ειδικό βάρος, στα έργα του, στη σύμφωνη με το θέλημα του Θεού ανατροφή των παιδιών υποστηρίζοντας ότι «Σκοπός των γονέων δεν είναι να δημιουργήσουν πλούσια σε υλικά αγαθά παιδιά, αλλά πως θα γίνουν πλουσιότερα στην ευλάβεια και στην αρετή».


Δυστυχώς δεν φαίνεται ότι κυρίαρχος σκοπός της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας είναι η ωραιότητα της ψυχής τους, η δίψα για πραγματική ζωή αλλά η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η απόκτηση γνώσεων. Παρά τις αστοχίες μας, η εντολή του Κυρίου μας παραμένει: «Άφετε τα παιδία ελθείν πρός με». Είναι επομένως αναγκαίο να εργαστούμε όλοι μαζί, ώστε τα παιδιά μας να βρουν το δρόμο πού οδηγεί στην αγκαλιά Του.

Είναι αναγκαίο για να υλοποιήσουμε αυτή την εντολή, κληρικοί και λαϊκοί, να δώσουμε έμφαση στις ενορίες μας. Να λειτουργούν ως κοινότητες, οι οποίες υποδέχονται και αποδέχονται τα παιδιά και δεν τα περιθωριοποιούν είτε κατά τη διάρκεια της Λατρείας του Θεού είτε με τη στέρηση βασικών υποδομών για να επιτελεσθεί το έργο αυτό.


Η αγωγή του παιδιού, η κατήχησή του απαιτεί πολύ μεγάλο αγώνα και θυσίες. Κυρίως απαιτεί συνεργασία και ενδιαφέρον, ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται για την ομορφιά της ψυχής των παιδιών.

Σκοπός της κατηχητικής διακονίας των παιδιών μας είναι να τούς μιλήσουμε με ζωντανές εικόνες, τις εικόνες του Κυρίου μας και των Αγίων Του. Να δείξουμε τη ζωή ολόπλευρα κι όχι να συζητάμε περί ζωής.

Ο σκοπός αυτός είναι μία πολύ σημαντική αιτία για να οδηγήσουμε τα παιδιά στις κατηχητικές μας συνάξεις και να υποστηρίξουμε τη μαθητεία τους με τη δική μας μαθητεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: