9/10/09

Δίκαια κρίση



«Όταν κάποιος έχει υποστεί μία παραμόρφωση και δεν φαίνεται όμορφος όπως εσείς, μην τον κρίνετε, γιατί δεν γνωρίζετε τι του έχει συμβεί»

Η γυναίκα πού έλεγε αυτά μπροστά στους δημοσιογράφους είχε ευγενική φωνή, αλλά ένα παράξενο και ανέκφραστο πρόσωπο. Ήταν η 46χρονη Κόνι Κάλπ, η πρώτη γυναίκα στην οποία έγινε μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ, κατά την πρώτη εμφάνιση της 5 μήνες μετά την εγχείρηση. Η Κάλπ είχε μείνει φρικτά παραμορφωμένη όταν την πυροβόλησε ο σύζυγός της το 2004. Η σφαίρα τη βρήκε στη μέση του προσώπου και της κατέστρεψε τη μύτη, τα ζυγωματικά, τον ουρανίσκο και ένα μάτι. Δεν μπορούσε να μιλήσει, να αναπνεύσει μόνη της και να φάει στερεά τροφή. 

Η ψυχίατρος της αναφέρθηκε στο πώς ο κόσμος τρόμαζε στο δρόμο από το παραμορφωμένο πρόσωπο της Κάλπ, και ένα παιδί την είχε αποκαλέσει «τέρας». Πριν από την επέμβαση μεταμόσχευσης - διάρκειας 22 ωρών -, είχαν προηγηθεί 30 άλλες επεμβάσεις. Τώρα εμφανίστηκε με κάπως πρησμένο πρόσωπο, και ομιλία πού δύσκολα γινόταν κατανοητή, μπορούσε όμως να χαμογέλα, να μυρίζει, να αναπνέει χωρίς αναπνευστήρα και να τρώει μόνη της για πρώτη φορά από το 2004.


Ο Κύριος μας μας είχε καλέσει να μην κρίνουμε κατ' όψιν, αλλά να κρίνουμε «την δικαίαν κρίσιν» (Ίω. ζ΄ 24). Πίσω από όμορφες εμφανίσεις κρύβονται πολλές φορές φρικτά παραμορφωμένες ψυχές και πίσω από παραμορφωμένα πρόσωπα μπορεί να κρύβονται αγγελικές και προπαντός πολύ πονεμένες ψυχές


Η ευγενέστερη και ασύλληπτου ωραιότητος μορφή πού πέρασε ποτέ από τον πλανήτη μας τη στιγμή της υπέρτατης προσφοράς, δεν είχε «είδος ουδέ κάλλος, αλλά το είδος αυτού άτιμον και εκλείπον παρά πάντας τους υιούς των ανθρώπων» (Ησ. νγ', 2-3).



περ. Η Δράσις μας, τ.472, Οκτώβριος 2009


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιησούς είπε το "Μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε" για να δείξει ότι αν δεν θες να κριθείς πρέπει και να μην κρίνεις.

Προφανώς (και λογικώς) ισχύει και το αντίστροφο: κρίνε, αλλά να ξέρεις ότι σε περιμένει κρίση.