26/3/24

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Ο ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ (1)

 Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η θεατρική παράσταση "Μάρκος Μπότσαρης, ο αετός του Σουλίου" που παρουσιάστηκε στη Χριστιανική Εστία Πατρών στον εορτασμό της φετινής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. 

Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε σε τρεις παραστάσεις και παρακολούθησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, χειροκρότησαν με ενθουσιασμό την ερμηνεία των ρόλων αλλά και γνώρισαν την υπέροχη και ίσως πιο αγνή ηρωική μορφή του ΄21, τον Μάρκο Μπότσαρη. 

Το έργο επιμελήθηκε η θεατρική ομάδα της Χ.Φ.Δ. Πατρών ενώ η χορωδία και η ορχήστρα των φοιτητριών της Χ.Φ.Δ. απέδωσε θαυμάσια τα σχετικά τραγούδια. Στον πρόλογο ο εκπαιδευτικός κ. Παπαγεωργάκης Μαρίνος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Καπετάνιου των Σουλιωτών Μ. Μπότσαρη περιγράφοντας το κλίμα της εποχής ενώ στο κλείσιμο οι φοιτητές ξεσήκωσαν το ακροατήριο χορεύοντας παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς.

Την επισφράγιση της πρώτης γιορτής έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κατασυγκινημένος μπροστά σε εκατοντάδες νέους και νέες απηύθυνε λόγους πατριωτικούς για τη σημασία που έχει η διαφύλαξη της γλώσσας, της παράδοσης και της ιστορίας μας στους δύσκολους καιρούς μας. Ευχαρίστησε καρδιακά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και κάλεσε όλους να αντισταθούν στο κλίμα αποϊεροποίησης των πάντων που σαρώνει και την πατρίδα μας. 

Στη δεύτερη γιορτή το κλείσιμο έκανε ο παν. Αρχ. π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, ο οποίος υπογράμμισε κάποιες από τις αρετές του Μπότσαρη, όπως τη συγχωρητικότητα (συγχώρεσε τον φονιά του πατέρα του), την ανιδιοτέλεια και την ταπείνωσή του αφού στην  αντιζηλία των άλλων οπλαρχηγών έσκισε το χαρτί του διορισμού του λέγοντας: "Όποιος είναι άξιος παίρνει το δίπλωμα με το σπαθί του από τον πασά».

Επίσης υπενθύμισε τον λόγο του Μ. Βασιλείου προς τον Ιουλιανό τον παραβάτη «Ανέγνως, αλλ’ ούκ έγνως· εί γαρ έγνως, ούκ αν κατέγνως» «Διάβασες, αλλά δεν κατάλαβες, διότι αν καταλάβαινες, δεν θα καταδίκαζες» για να σχολιάσει τη σύγχρονη πραγματικότητα ότι οι σύγχρονοι ηγέτες της πατρίδας μας δεν κατανοούν τις θυσίες των ηρώων και τις εντολές του Ευαγγελίου γι΄αυτό και ψηφίζουν νόμους μακριά από τα ήθη, την παράδοση, τους κανόνες της Εκκλησίας.

Στην τρίτη παράσταση παρευρέθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος με συγκίνηση αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, τόνισε ότι η αγάπη προς τον Χριστό και την πατρίδα οδηγεί στον ηρωισμό και την αυτοθυσία, αξίες που τείνουν να ξεχαστούν σήμερα. 

Η θεατρική ομάδα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, που σε πείσμα των καιρών παρουσιάζει σταθερά θεατρικές παραστάσεις αξιώσεων στις εθνικές επετείους, βρέθηκε πολύ κοντά στη σωστή ανάγνωση του κειμένου και μας έδωσε μια παράσταση ζωντανή, που απέσπασε πολύ κολακευτικά σχόλια. Ήταν σίγουρα ένα απαραίτητο γιατρικό στις ημέρες μας για όλους.


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

35 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση ήμουν κ πάλι εκεί. Ο ενθουσιασμός ο ίδιος όπως τότε.Συγχαρητηρια σε όλους

Ανώνυμος είπε...

Ως μέλος της θεατρικής παράστασης σας ευχαριστούμε όλους για τους επαίνους, αλλά αυτοί αρμόζουν στους ήρωες πολύ περισσότερο από ότι σε εμάς ! Να ζήσει το Έθνος , να ζήσει η Ελλάδα μας !

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή σκηνοθεσία! Συγχαρητήρια
στους ηχολήπτες, φωτιστες , στα παιδιά της παραγωγής που ακόμα πρέπει να κουβαλάνε και όσους δεν φάνηκαν για να παρουσιαστεί αυτό το αριστούργημα!
Πολύ καλή και η παρουσία της χορωδίας για άλλη μια φορά!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε όλους σας. Είναι μάθημα ιστορίας αυτό που γίνεται κάθε χρόνο. Πολύτιμο για μικρούς και μεγάλους

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο επιτελείο δούλεψε μέσα και έξω από την σκηνή. Το καταθέτω γιατί το είδα. Ανάμεσα στις εορτές της 25ης μπήκαν φοιτητές και καθάρισαν την αίθουσα κρατώντας σακούλες, άνοιξαν παράθυρα και κουρτίνες κλπ. Ήταν οργανωμένο εξαρχής. Μπράβο σας

Ανώνυμος είπε...

Τα ονόματα των φοιτητών που συμμετείχαν , δεν αναφέρονται πουθενά .. για εμένα θα έπρεπε να υπάρχει στο πρόγραμμα και μια ονομαστική αναφορά ..

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε αυτά τα παιδιά που έπαιξαν και τίμησαν επάξια τον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη και το έθνος. Συγχαρητήρια στους σκηνοθέτες, τους συντελεστές, και στην χορωδία που ήταν εξαιρετική!

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ πολλά χρόνια τις γιορτές της 25ης Μαρτίου γιατί μου αρέσουν τα θεατρικά. Πράγματι είναι πολύ φροντισμένες οι παραστάσεις. Κανείς άλλος δεν ετοιμάζει ανάλογες γιορτές. Συγχαρητήρια

Άγκυρα (κατασκήνωση) είπε...

Είναι καλύτερα που δεν αναφέρονται.

Μ είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ που τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέτοιες παραστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους.. καταπληκτική παράσταση...η σκηνοθεσία εξαιρετικη αλλά και η απόδοση των ρόλων από τους φοιτητές θαυμάσια..ήθελα να ήξερα πόσο καιρό πριν το ετοιμάζουν;;;πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στη χορωδία των φοιτητριών..και του χρόνου!