3/3/22

Γεωργία Κατσιροπούλου-Πήττα: Εις μνήμη πρεσβυτέρας Σταματούλας Μεντζά

 


Η αγάπη του Θεού προσφέρει πάντα στη ζωή μας κάποιους ανθρώπους, που λειτουργούν ως πρότυπα. Είναι αυτοί που καταξιώνουν το ανθρώπινο πρόσωπο μέσα στην κοινωνία και μας τοποθετούν μπροστά στις ατέλειες και στις αδυναμίες μας.

Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν η αείμνηστη Σταματούλα Μεντζά. Υπήρξε υπόδειγμα πρεσβυτέρας, σιωπηλή δύναμη δίπλα στον ιερέα σύζυγό της, υπόδειγμα πολύτεκνης μητέρας με μια ευλογημένη οικογένεια, υπόδειγμα δασκάλας, που σμίλεψε νου και ψυχή.  Μεγάλη και πολυετής η προσφορά της στην Χριστιανική Εστία Πατρών σαν Κυκλάρχισσα, όπου μεταλαμπάδεψε λόγο Θεού μεταδίδοντας συγχρόνως την αγάπη της και την αφοσίωσή της σ’ Αυτόν.

Εγώ, όμως θα ήθελα να εκφράσω λίγα λόγια καρδιάς για τον άνθρωπο που γνώρισα από κοντά πριν από πολλά χρόνια σ’ ένα χώρο συνεργασίας και εκμάθησης της ιδιότυπης τέχνης της ζωγραφικής βελόνης. Και εδώ η αείμνηστη ανέδειξε τις ιδιαίτερες καλλιτεχνικές της δεξιότητες, αποκύημα ευαισθησίας, καλαισθησίας και υπομονής. Εντυπωσίαζε με τα θέματα που αποτύπωνε πάνω στο ψυχρό πανί, περισσότερο όμως με την ακάματη και επίμονη προσπάθεια να τα αποδώσει με ακρίβεια και να προσφέρει το μόχθο της στις οικογένειες των παιδιών της. 

Γλυκύτατη, επιβλητική κι ευγενική παρουσία εξέπεμπε καλοσύνη κι αξιοπρέπεια και κέρδιζε σεβασμό και αγάπη.

Αργότερα είχα την ευλογία να αναζητούμε μαζί το φως του Χριστού μέσα από τη μελέτη του λόγου Του. Ήταν ήδη ταλαιπωρημένη από τα προβλήματα της υγείας της. Είχε αναδεχθεί τη χάρη της «συγκύπτουσας», υποχρεωμένη να κοιτάζει σκυφτή τα γήινα. Το πνεύμα της όμως ατένιζε δυναμικά τον Ουρανό!

Παρούσα πάντα στον Κύκλο μας, αψηφώντας  τους χειμώνες, στηριζόμενη στη βακτηρία της. Η ίδια όμως δική μας πάντα βακτηρία με τις φωτισμένες σκέψεις της στο θέμα της μελέτης μας.

                              Σεβαστή μας Πρεσβυτέρα,

όλες εμείς του Κύκλου μας είμαστε ευλογημένες που σε είχαμε κοντά μας. Σε σκεπτόμαστε  πάντα με αγάπη και προσευχόμαστε ο Κύριος να σου αποδώσει το «Βραβεῖον τῆς ἂνω κλήσεως» για το οποίον αγωνίστηκες.

Να μας θυμάσαι με τις πρεσβείες σου.


Γεωργία Κατσιροπούλου-Πήττα 


Το 40ήμερο μνημόσυνο της πρεσβυτέρας Σταματούλας (χήρας) Ιερέως Παναγιώτου Μεντζά θα τελεσθεί το Σάββατο 5.3.2022 στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Ρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: