1/3/22

Όταν δίνουμε αίμα, δίνουμε από αυτό που είμαστε | γιατρός Δέσποινα Ανταράκη | Σοφία Χατζή

 



Στην εκπομπή ακούσαμε μεταξύ άλλων:

Η Αιμοδοσία είναι θέμα παιδείας. Στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι με διάθεση προσφοράς αλλά δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη αιμοδοσίας. Συνήθως έχουμε στο νου μας ότι όταν ένας γνωστός μας ζητήσει αίμα, θα πάμε να δώσουμε. Αλλά το πρόβλημα της αιμοδοσίας δε λύνεται με την προσφορά αίματος σε μια έκτακτη ώρα.

Ο αιμοδότης που δίνει αίμα για κάποιον συγγενή/γνωστό λέγεται αιμοδότης περιβάλλοντος. Ο εθελοντής αιμοδότης δίνει αίμα από ανιδιοτελή αγάπη, όχι για να πάρει πάρει άδεια ή να κάνει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Η εθελοντική αιμοδοσία διασφαλίζει την ασφάλεια του αίματος γιατί ο αιμοδότης δεν έρχεται να αιμοδοτήσει σε καθεστώς άγχους αποκρύπτοντας πιθανόν σημαντικά στοιχεία από το ιστορικό του.

Η αιμοδοσία είναι προσφορά. Στην αιμοδοσία δεν υπάρχει ο δυνατός που δίνει και ο αδύνατος που παίρνει, υπάρχουν δυο που μοιράζονται, μοιράζονται τη χαρά της σχέσης κι ας μη γνωρίζονται προσωπικά.

Η αιμοδοσία είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία για κάθε υγιή άνθρωπο 18-65 ετών. Η συνέντευξη με τον γιατρό αιμοδοσίας διασφαλίζει ότι αν κάποιος έχει κάποιο νόσημα που η αιμοδοσία θα το επιβαρύνει, αυτό θα επισημανθεί και δε θα αιμοδοτήσει. Οι αιμοδότες επειδή ακριβώς έρχονται σε τακτική επαφή με ιατρικές υπηρεσίες και λόγω της αιμοδοσίας βρίσκονται σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την υγεία τους, άρα υπάρχει θετικό όφελος για την υγεία.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά γιατί η αιμοδοσία είναι θέμα παιδείας! Δε μπορείς να δώσεις αίμα πριν τα 18, αλλά είναι μια σκέψη που πρέπει να καλλιεργηθεί και να βγάλει ρίζες για να εκκολαφθεί η συνείδηση του τακτικού εθελοντή αιμοδότη. Υπάρχουν χώρες του εξωτερικού που η αιμοδοσία είναι η πρώτη κίνηση των νέων στο πλαίσιο του εορτασμού των 18ων γενεθλίων τους! Μακάρι να το είχαμε και στην Ελλάδα σαν σκέψη! Στο βιβλίο η Δώρα που ξεκινάει για αιμοδοσία είναι 18 χρόνων!

Το 60% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή μας θα χρειαστούμε μετάγγιση! Οι άνθρωποι με μεσογειακή αναιμία, οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και καρκίνο, οι νεφροπαθείς είναι ομάδες ασθενών που χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις, δε μεταγγίζονται μια φορά και τελείωσε. Το απόθεμα αιμοδοσίας πρέπει να επαρκεί για όλους! Πολλές φορές ερχόμαστε σε δύσκολη θέση γιατί δεν έχουμε αίμα, ειδικά το καλοκαίρι ή την περίοδο του COVID τα αποθέματα είναι μηδενικά… Και προσπαθούμε να αναβάλλουμε μεταγγίσεις ή να μειώσουμε τον αριθμό των απαιτούμενων μονάδων με κόστος για την υγεία του ασθενή…

Αν αιμοδοτούσε το 2-3% του πληθυσμού που μπορεί να αιμοδοτεί ως τακτικοί εθελοντές αιμοδότες 2-3 φορές το χρόνο, θα είχαμε λύσει το θέμα της αιμοδοσίας στη χώρα μας. Ενώ τώρα συχνά χρειάζεται εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό…

Οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων προσπαθούν να κάνουν ανοίγματα σε νέους συλλόγους και αιμοδότες με σκοπό να αυξηθεί η δεξαμενή εθελοντών αιμοδοτών. Την εποχή COVID αναζητήθηκαν χώροι αιμοληψιών εκτός νοσοκομείων επειδή οι αιμοδότες δίσταζαν να έρθουν για αιμοδοσία στο νοσοκομείο.

Ωστόσο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η αιμοδοσία καλύπτεται 100% από εθελοντές αιμοδότες. Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που η αιμοδοσία δεν καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες και χρειάζεται να καλούμε αιμοδότες περιβάλλοντος. Αν η αιμοδοσία καλυπτόταν από εθελοντές αιμοδότες, αυτό θα σήμαινε ότι όποιος ερχόταν να χειρουργηθεί ή να μεταγγιστεί για κάποιο τακτικό ή έκτακτο λόγο δε θα του ζητούνταν ποτέ αίμα! Ενώ τώρα για να κάνει κανείς κάποιο χειρουργείο, πρέπει να φέρει αιμοδότες που θα καλύψουν το αίμα.

Εθελοντική αιμοδοσία σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια αίματος. Αν κάποιος πιέζεται να δώσει αίμα επειδή θα χειρουργηθεί ένας συγγενής του, θα αποκρύψει ότι πιθανόν είναι κρυωμένος ή έκανε τατουάζ πριν 10 μέρες και αυτό μειώνει τη ασφάλεια του αίματος. Το αίμα που συλλέγεται φυσικά ελέγχεται για τους ιούς HIV, HTLV, ηπατίτιδας Β, C, και σύφιλη. Ωστόσο, αν και οι μέθοδοι διαρκώς βελτιώνονται, υπάρχει η «περίοδος παραθύρου» κατά την οποία ο αιμοδότης μπορεί να έχει εκτεθεί σε έναν ιό ο οποίος δεν ανιχνεύεται ακόμα. Αυτό καθιστά πολύ σημαντική την ειλικρίνεια του αιμοδότη στη λήψη ιστορικού. 

Μια μονάδα αίμα σώζει τρεις ζωές! Είναι συγκινητικό όταν έρχονται να αιμοδοτήσουν γονείς μαζί με τα 20χρονα παιδιά τους! Είναι σημαντικό να ξεκινάει και από την οικογένεια η παιδεία της αιμοδοσίας. Πολλοί άνθρωποι ευαισθητοποιούνται όταν συμβεί κάποιο περιστατικό στο στενό οικογενειακό περιβάλλον, αλλά ας ευαισθητοποιηθούμε χωρίς να γίνει αυτό.

Στην αιμοδοσία δε δίνουμε από κάτι που έχουμε (όπως χρόνο, χρήμα), αλλά δίνουμε κάτι από αυτό που είμαστε! Το αίμα δεν είναι άψυχο, είναι δώρο πολύτιμο και αναντικατάστατο, δεν παράγεται στο εργαστήριο, είναι ζωντανό, χαρίζει ζωή. Αν μιλήσουμε με ασθενείς με μεσογειακή αναιμία… περιμένουν μια μονάδα αίμα όπως εμείς περιμένουμε στον καυτό ήλιο ένα μπουκάλι νερό! Χωρίς αυτήν δε μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα, δεν ξέρουν αν θα μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι, εξαρτώνται από αυτή τη μονάδα αίματος του αγνώστου ευεργέτη εθελοντή αιμοδότη.

Το βιβλίο ξεκινά με την ιστορία του Ερυθρού Σφαίρη, που είναι ένα ερυθρό αιμοσφαίριο. Ο Ερυθρός Σφαίρης και οι φίλοι του μας καλούν να γνωρίσουμε το καθημερινό τους ταξίδι και τις λειτουργίες τους στο σώμα, αλλά και το πώς η αγάπη μπορεί να δώσει ζωή!

Η Δώρα καταλήγει ότι ο πρώτος που έδωσε το αίμα Του για εμάς είναι ο Χριστός πάνω στο Σταυρό! Εκείνος μας αγαπούσε πιο πολύ από όσο μπορεί να αγαπήσει κάθε άνθρωπος.

Η αιμοδοσία είναι σαν μια μυστική προσφορά αγάπης, δεν ξέρουμε ποιος θα λάβει το αίμα που δίνουμε! Αλλά αυτό ακριβώς είναι και η ομορφιά της!

Ας προσωποποιήσουμε στο νου μας την ανάγκη σε κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, πραγματικά υπάρχουν τόσο πολλοί ασθενείς που έχουν ανάγκη το αίμα μας που θα διαγκωνίζονταν για το ποιος θα μεταγγιστεί με αυτό.

Η κ. Ανταράκη τέλος, μίλησε και για τη δύσκολη περίοδο που τα νησιά, αν και μικρά σε πληθυσμό, κλήθηκαν να περιθάλψουν και μεγάλους μεταναστευτικους/προσφυγικούς πληθυσμούς, κάτι που σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για αίμα για να δοθεί σε έγκυες και όσους ταλαιπωρημένους ανθρώπους έφτασαν με βαριά νοσήματα.


Η κ. Δέσποινα Ανταράκη είναι η συγγραφέας του βιβλίου 

Η Δώρα και το δώρο της Αιμοδοσίας 

από τις εκδόσεις Έαρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: