19/5/20

Οι 13 μεγάλοι μύθοι του κορωνοϊού και της Covid-19


H viral ανάρτηση του γιατρού Δημήτρη Μπαλατσούρα, Διευθυντή ΩΡΛ Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, για τους μεγάλους μύθους του κορωνοϊού και της Covid-19.

Καθημερινά βλέπω με μεγάλη ανησυχία να εξαπλώνεται η μπουρδολογία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με μερικούς οικονομολόγους, νομικούς, καλλιτέχνες και γραφικούς δημοσιογράφους να προβάλλουν διάφορες αστείες θεωρίες, σαν να είναι έμπειροι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, αμφισβητώντας αλήθειες, που είναι προφανείς σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. Το κακό είναι ότι πολλοί ασπάζονται, αναμασούν και αναμεταδίδουν τις αηδίες αυτές, κυρίως αγράμματοι ή αφελείς άνθρωποι, δίχως να τις περνούν στοιχειωδώς από την βάσανο της κριτικής σκέψης. Άνθρωποι με ελάχιστες έως μηδενικές γνώσεις γύρω από ένα θέμα, με ελλιπή κατανόηση των πιο θεμελιωδών εννοιών και αρχών των φυσικών επιστημών, υπερασπίζονται θέσεις ψευδοεπιστημών και βγάζουν με ακλόνητη πεποίθηση συμπεράσματα με τα οποία γελά όποιος γνωρίζει τα βασικά. Η σιγουριά τους είναι τεράστια, όπως και η άγνοιά τους. Επειδή λοιπόν, κινδυνεύουμε σε λίγες εβδομάδες να γκρεμίσουμε ότι, με μεγάλη προσπάθεια είναι αλήθεια, έχουμε χτίσει σαν λαός και σαν επιστημονική κοινότητα, θα προσπαθήσω, όσο μπορώ συντομότερα να σχολιάσω τις ανυπόστατες αυτές θεωρίες. Ξεκίνησα, με σκοπό να γράψω για 5 μεγάλους μύθους, αλλά έφθασα τους 13 και υπάρχουν πολλοί ακόμη! Φαίνεται ότι είμαστε λαός που του αρέσει η μυθοπλασία και όχι η ωμή και ρεαλιστική πραγματικότητα...

η συνέχεια εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση!

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους. Αντί να ευχαριστήσουν Θεό και ανθρώπους για το δώρο των 160 μόνο νεκρών, βγαίνει ο καθένας και λέει ό,τι του κατέβει. Η εκκλησία προφύλαξε το ποίμνιο έστω και αν "αδικήθηκε" από τα μέτρα. Αυτή είναι η αλήθεια.