29/5/20

Ονειρεύεται ο Ερντογάν να δει την Αγια-Σοφιά ως τζαμί

ERDOGAN-PRAYING-2-ARTHROU

Η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία έως τον 16ο αιώνα, μετατράπηκε σε τζαμί την μέρα της Αλώσεως, την 29η Μαΐου του 1453. Η έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί, όταν κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ κατέλαβαν τη Βυζαντική Αυτοκρατορία. Ακολούθησαν λεηλασίες, ενώ ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έχασε τη ζωή του. Το ίδιο βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης».

Τη στιγμή που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο και τα νησιά, δεν θα μπορούσε η συμπλήρωση 567 χρόνων από τότε, να μην μετατραπεί σε μία επικοινωνιακή φιέστα. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, τονώνει το θρησκευτικό συναίσθημα του τουρκικού λαού και το κατά πολλούς λαβωμένο προφίλ του Τούρκου προέδρου. 

Ειδικά τώρα, που "ο Σουλτάνος" έχει σοβαρά και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα καθώς η τουρκική λίρα καταρρέει στα χέρια του, ο κορωνοιός έχει θερίσει χιλιάδες χωρίς το τουρκικό κράτος να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία και επιπλέον έχοντας ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στα ελληνοτουρκικά.

Να γιατί ετοιμάζει σήμερα το βράδυ "τηλεοπτική" προσευχή μέσα από τον Ναό της Αγ. Σοφίας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: