16/10/19

6η Συνάντηση Νέων Οικογενειών στην «ΑΓΚΥΡΑ»


Στη φθινοπωρινή αλλά ηλιόλουστη κατασκήνωση της ΓΕΧΑ «ΑΓΚΥΡΑ» στη Παναγοπούλα Πατρών με τη βοήθεια του Θεού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 η 6η Συνάντηση Νέων Οικογενειών. Προσήλθαν 145 γονείς και 200 παιδιά.

Τη θεία Λειτουργία τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς μας π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης. Το θείο κήρυγμα έκανε ο θεολόγος και υπεύθυνος νεότητος της Χριστιανικής Εστίας, κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή του Σπορέως.

Μετά το πρωινό, προσφορά της κατασκήνωσης, ο π. Χριστοφόρος αφού καλωσόρισε όλους τους γονείς και τα χαριτωμένα παιδιά τους, εισηγήθηκε με παραστατικό και βιωματικό τρόπο το θέμα:

«ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 
ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ»; 

Μέσα από πολλά παραδείγματα επεσήμανε αντιδράσεις των παιδιών όπως τις εκφράζουν οι γονείς τους:

- Δεν κάθεται να διαβάσει, αντιδρά...

- Ανακάλυψα άτι με κλέβει, μια μέρα μου πήρε την κάρτα της Τράπεζας

- Δεν σέβεται τίποτε μέσα στο σπίτι

- Πόσες φορές 
πιάστηκαν στα χέρια με το σύζυγο

- Πήγε χωρίς να ρωτήσει και γράφτηκε στο Καράτε.

-  Φωνάζει… ακουγόμαστε σ΄όλη τη γειτονιά!

- Με δυο κινητά όλη μέρα! Θα πάθει και τίποτε…

- Ατελείωτες ώρες στο διαδίκτυο.

- Καμιά συμμετοχή και καμιά βοήθεια στο σπίτι

- Έχω απελπιστεί τελείως. Τι να κάνω;

Στη συνέχεια σχολίασε τα εξής:

- Πως πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με εχθρική διάθεση. Ένα σύνθημα σε τοίχο των Αθηνών εκφράζει του λόγου το αληθές: «Οι καλοί οι χριστιανοί κάνουν βία σπιτική».   

- Οι υπερβολικές προσταγές που συνηθίζουν να δίνουν.

- Η τάση να δίνουμε ψυχολογικές ερμηνείες στη συμπεριφορά των νέων: - Είσαι κομπλεξικός γι’ αυτό συνεχώς προκαλείς με τη συμπεριφορά σου.

- Ο σαρκασμός, η απόρριψη και η γελοιοποίηση: Είσαι ανόητος, δεν καταλαβαίνεις ούτε τα στοιχειώδη.

- Η σύγκριση με άλλα παιδιά.  Εκφράσεις του τύπου «Είδες τον φίλο σου;…..μακάρι να ήσουν κι εσύ έτσι», «Μη μη ντροπιάσεις», «να τιμήσεις την οικογένειά σου» εκτός του ότι είναι πλέον ξεπερασμένες, δεν αποτελούν και τα καλύτερα επιχειρήματα στις συζητήσεις σας!

- Η υπερπροστασία των γονιών

Ας αναρωτηθούμε μήπως θέλουμε τα παιδιά μας να είναι καλά, υπάκουα, πειθαρχημένα, να τα έχουμε κοντά μας ως ηθικές προσωπικότητες, παρά ως τέκνα Θεού. 
Αν μας ζητήσουν να γίνουν μοναχοί παθαίνουμε ή αντιδρούμε. Δεν θέλουμε ούτε στα ναρκωτικά και στην ανηθικότητα ούτε στο μοναστήρι. Αυτή η εγωκεντρική διάθεση είναι τελείως ανελεύθερη και βασανίζει τα παιδιά.
Ποιά η αντιμετώπιση των γονέων στις αντιδράσεις;

Ο Αγ. Πορφύριος συμβουλεύει: «Αν οι γονείς δεν ζουν ζωή αγία, αν δεν μιλούν με αγάπη, ο διάβολος ταλαιπωρεί τους γονείς με τις αντιδράσεις των παιδιών. Η αγάπη, η ομοψυχία, η καλή συνεννόηση των γονέων είναι ό,τι πρέπει.

«Οι γονείς μη παροργίζετε τα τέκνα υμών, αλλ΄ εκτρέφετε αυτά εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Απ. Παύλος)

«Ουκ επαυσάμην μετά δακρύων τριετίαν όλην νύκτα και ημέραν νουθετών ένα έκαστον» ως τέκνα μου αγαπητά νουθετώ .

Τι έκανε ο πατέρας του ασώτου στον πρεσβύτερο υιό; Τον ενουθέτησε: «Παιδί μου, εσύ πάντοτε ήσουνα μαζί μου. Έπρεπε να χαρείς που γύρισε ο αδελφός σου…» .

Mετά την εισήγηση ακολούθησε αρκετή συζήτηση με εύστοχες παρατηρήσεις, επισημάνσεις, ερωτήσεις των γονιών. Αξιόλογες και οι παρατηρήσεις του Αιδεσ/τατου π. Γεωργίου Τζόλα και κ. Ηλία Σκόνδρα.

Καθοριστικής σημασίας ήταν και η προσφορά μιας ομάδας στελεχών (κυρίες, δεσποινίδες, νέοι) της κατασκήνωσης που επιμελήθηκε όχι μόνο τη λειτουργία της κουζίνας αλλά και τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών στα γήπεδα και στους χώρους ψυχαγωγίας της κατασκήνωσης.

Ο Θεός να ευλογεί όλους. Και του χρόνου! 





5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Ασημίνα Ρήγα είπε...

Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές αυτής της ευχάριστης και ευλογημένης συνάντησης, στις κατασκηνώσεις Άγκυρα, στην Παναγοπούλα. Ήταν η πρώτη φορά που παραβρέθηκα με την οικογένειά μου σε αυτό τον ευλογημένο υπαίθριο χώρο, όπου κληρικοί και λαϊκοί ενισχυμένοι από τη δυναμική της Χάρης του Θεού και την αγάπη για τα παιδιά μας και εμάς τους γονείς τους, μας πρόσφεραν αφειδώλευτα το χρόνο τους και την ενέργειά τους για να πάρουμε μια γεύση γνήσιας χριστιανοσύνης.
Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων σε ένα πραγματικά παραδεισένιο περιβάλλον, η γενναιόδωρη φιλοξενία και αγάπη των κυριών που φρόντιζαν για την προετοιμασία και τη διανομή του πρωινού, του δεκατιανού και όχι μόνο.., τα νέα παιδιά που απασχόλησαν με παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά μας, η ευκαιρία που είχαμε, να συναντήσουμε κι άλλους νέους γονείς, να τους γνωρίσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους και τέλος, η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Μυτιλήνης για τον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης των παιδιών μας και των αντιδράσεών τους, μας γέμισαν δύναμη, αισιοδοξία και πίστη ότι ο αγώνας μας δεν είναι μάταιος αρκεί να ενισχύεται με την προσευχή μας, την αγάπη και την ταπείνωση.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία. Και του χρόνου

Ανώνυμος είπε...

Η αγαπημένη κατασκήνωση άνοιξε πάλι τις πόρτες για να δώσει δύναμη και κουράγιο σε όλους μας. Ευχαριστούμε. Τα θέματα αυτού του είδους είναι πολύ χρήσιμα.

Ανώνυμος είπε...

Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος για μια ακόμα χρονιά ρίξαμε άγκυρα στην αγαπημένη μας κατασκήνωση. Ο τόπος αυτός, ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλα βιώματα μέσα μας, γέμισε απο παιδικά χαμόγελα, απο νέες οικογένειες, απο μικρούς, απο μεγάλους, απο κληρικούς, απο παλαιά και νέα στελέχη...
Η ανάπτυξη του θέματος μας γέμισε προβληματισμό αλλά και αισιοδοξία. Μέσα στο πνεύμα του Θεού καταλάβαμε οτι για τις αντιδράσεις των παιδιών πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς.
Πολύ όμορφα η πρωινή σύναξη στο ναό των αγίων 40 μαρτύρων μας θύμισε οτι για όλες τις παιδικές αδυναμίες στην οικογένεια, "απο Θεού άρξασθαι".
Θερμές ευχαριστίες σε όσους κοπίασαν με κάθε τρόπο ώστε να ωφεληθούν τόσες ψυχές.
Ο Θεός να ευλογεί όλους όσους πέτυχαν η σύναξη αυτή να γίνει θεσμός πλέον στην κατασκήνωση μας.

Καλή καρποφορία!

Ανώνυμος είπε...

Θερμά ευχαριστούμε τους διοργανωτές και τον π. Χριστοφόρο!