26/3/19

Θεατρική παράσταση: ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ: Ο ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Στη μορφή του πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού αγώνα Παύλου Μελά, ο οποίος φονεύθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1904 στη Στάτιστα, ήταν αφιερωμένη η φετινή θεατρική παράσταση που παρουσίασε η θεατρική ομάδα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η θυσία του θρυλικού «Καπετάν Μίκη Ζέζα» που αποτέλεσε υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της Μακεδονίας στην ελληνική ιστορία, ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων συμπολιτών μας που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας Πατρών και στις δύο παραστάσεις.

Η γιορτή περιελάμβανε, εκτός απ΄ το θεατρικό έργο, εισαγωγή από τον δικηγόρο κ. Γ. Ιατρού, οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του Μακεδονικού Αγώνα και στην επική αντίσταση αρχικά και αντεπίθεση στη συνέχεια του μακεδονικού Ελληνισμού που συγκλόνισε την Ελλάδα, αφύπνισε τις υπνώττουσες συνειδήσεις και αντέστρεψε ραγδαία τους κανόνες του παιχνιδιού στο μακεδονικό χώρο, χορωδιακά τραγούδια για την Μακεδονία από τις φοιτήτριες της Χ.Φ.Δ., προβολή για την ζωή του Παύλου Μελά και καταληκτική ομιλία από τον ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Αρχ. π. Χριστοφόρο Μυτιλήνη που περιέγραψε την προσπάθεια που γίνεται σήμερα για να ξεχαστεί το θέμα της Μακεδονίας αλλά και σύγχρονα παραδείγματα γενναιότητας που πιστοποιούν ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί που νοιάζονται για τα εθνικά θέματά μας.

Στο τέλος της γιορτής όλο το ακροατήριο τραγούδησε το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ» σκορπώντας ρίγη συγκινήσεως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε και στις πόλεις του Αιγίου και του Πύργου ενώ έχει προγραμματιστεί και παρουσίασή του στην Λευκάδα.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: