20/2/17

Παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία της Σερβίας (Πολιτική και Εκκλησιαστική)», του Γεωργίου – Νεκταρίου Λόη


του Αλέξανδρου Κολλιόπουλου

«Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό» της πόλεώς μας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 19 Φεβρουαρίου 2017, η παρουσίαση του ογκωδεστάτου (784 σελίδες), πρωτοτύπου πονήματος του συμπολίτου μας Ακαδημαϊκού δασκάλου κ. Γεωργίου – Νεκταρίου Λόη, με τίτλο: «Ιστορία της Σερβίας (Πολιτική και Εκκλησιαστική)».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος που έλαβε το βιβλίο του κ. Γεωργίου - Νεκταρίου Λόη, είναι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξιος Τσίπρας, όπου, είχε μεταβεί προσφάτως στην γείτονα χώρα, προσφέροντάς του το ως ευλογία ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος.

Επισημαίνουμε, ότι το βιβλίο αυτό είναι πρωτότυπο και δεν είναι σχήμα λόγου, αφού, κανένα βιβλίο αυτού του μεγέθους δεν έχει τις συγκεκριμένες ενότητες, δεν έχει τις συγκεκριμένες βιβλιογραφικές πηγές. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξήρε τον κ. Λόη ως άνθρωπο και δάσκαλο, τον χαρακτήρισε άριστο οικογενειάρχη και ότι η συγγραφή του είναι έργο ζωής. Κατέθεσε δε, προσωπική του εμπειρία από παρελθούσα επίσκεψή του στην Σερβία συνοδεύοντας τότε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο, καταδεικνύοντας μέσα απ΄ αυτήν την αγάπη των δύο λαών.

Κεντρικοί ομιλητές ήσαν οι 
κ.κ. 
- Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Σλαβολόγος, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 
- Χρήστος Τερέζης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, π. Κοσμήτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών, 
- Γεώργιος Παναγιωτάκης, Καθηγητής Ιατρικής, π. Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών. 
- Αναστάσιος Μαράς, Καθηγητής ΣΕΠ Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, Σπουδές στην Ορθόδοξη θεολογία. 
- Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Θεολόγος M.Sc. υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Ανατολικού Σαράγιεβο. 

Συντονιστής: Χρήστος Αδαμόπουλος.

Ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος και διδάσκαλος του συγγραφέως, αναφέρθηκε στην αγάπη και την πίστη που πρέπει να έχει κάποιος, ώστε να φέρει εις πέρας αυτό το σπουδαίο ερευνητικό συγγραφικό έργο. Η Σερβία είναι η χώρα που την αγάπησε ο Γεώργιος – Νεκτάριος Λόης και τον αγάπησε και αυτή. Και κατέληξε, λέγοντας, ότι οι φιλίστορες, αλλά και οι ειδικοί του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Διπλωματίας και του Επιχειρείν να προσέξουν το έργο αυτό, κάτι σίγουρα θα διδαχθούν και κάτι θα εμπνευστούν απ΄ αυτό για το έργο τους.

Παρέστη μεταξύ άλλων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Καθηγητής του κ. Λόη στο Εκκλησιαστικό Λύκειο, αρκετοί Ιερείς και φοιτητές του. 








Δεν υπάρχουν σχόλια: