19/1/16

62 κροίσοι έχουν περισσότερο πλούτο από τα 3,6 δισ. των φτωχότερων


Βαθαίνει και επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο η οικονομική ανισότητα στον κόσμο. 

Οι 62 πλουσιότεροι κατέχουν περισσότερο πλούτο απ’ ό,τι τα φτωχότερα 3,6 δισ. των ανθρώπων στη Γη. Στη σχετική έκθεσή της η Οxfam, η διεθνής οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας, αναφέρει ως βασικούς λόγους τον μηχανισμό εξουσίας και τα προνόμια που στρεβλώνουν το οικονομικό σύστημα, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των πάμπλουτων και των υπολοίπων. 

Δυσμενώς λειτουργεί και το διεθνές δίκτυο φορολογικών παραδείσων, το οποίο διευκολύνει τους πάμπλουτους να αποκρύπτουν 7,6 τρισ. δολάρια, δηλαδή όσο το ΑΕΠ της Γερμανίας και της Βρετανίας μαζί. 

Σύμφωνα με την Credit Suisse, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει περισσότερο πλούτο από όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Η δραματική ανισότητα αποτυπώνεται και στο εξής: το 2010 ήταν 388 τα άτομα τα οποία είχαν πλούτο ισοδύναμο με εκείνον των 3,6 δισ. ανθρώπων του πλανήτη, έναντι των 62 σήμερα. 

Εκτοτε ο πλούτος τους εκτινάχθηκε 44%, δηλαδή άνω των 500 δισ. δολαρίων, όταν αντίστοιχα τα 3,6 δισ. άνθρωποι υπέστησαν μείωση 41%, δηλαδή άνω του 1 τρισ. δολαρίων... 

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: