5/1/16

Μωρά που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες


Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF πάνω από 30 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και κάθε δύο δευτερόλεπτα ένα μωρό γεννιέται υπό τρομακτικές συνθήκες!

Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένα νεογέννητο παίρνει την πρώτη ανάσα του εν μέσω μιας σύγκρουσης, συχνά κάτω από τρομακτικές συνθήκες και χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ.

«Πάρα πολλά παιδιά ξεκινούν τώρα τη ζωή τους μέσα σε ακραίες συνθήκες – από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές, μέχρι φτώχεια, ασθένειες ή υποσιτισμό. Μπορεί να υπάρξει ένα χειρότερο ξεκίνημα στη ζωή;» αναρωτιέται.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:

Περισσότερα από 200.000 παιδιά έκαναν αίτηση για άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2015 και ήλθαν να προστεθούν στα 30 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2014 εξαιτίας των πολέμων, της βίας και των διώξεων. Περισσότεροι άνθρωποι είναι τώρα εκτοπισμένοι σε σύγκριση με οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου.

Πάνω από το ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου παιδιών ζουν σε χώρες και περιοχές σε σύγκρουση και αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην υγεία, την εκπαίδευσή και την ευημερία τους.

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές όπου οι πλημμύρες είναι πολύ συχνές και σχεδόν 160 εκατομμύρια ζουν σε ζώνες υψηλής ή εξαιρετικά υψηλής ξηρασίας.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αν και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγή: Το ζωντανό ιστολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: