6/7/12

Εκδρομή Χ.Α. Λυκείου στην Κόνιτσα (2) - Ηλ. Ραυτογιάννης


Τελειώνοντας και αφού κάποιος θέλησε να μας δείξει και τις ιππευτικές του ικανότητες,  

πήγαμε για προσκύνημα στην ιερά μονή Μολυβδοσκεπάστου, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. (Για περισσότερες πληροφορίες http://www.molyvdoskepasto.gr/theotokos.html).

Εκεί μας υποδέχτηκαν τόσο ο ηγούμενος της Μονής π. Θεόδωρος όσο και ο ιερομόναχος και παλαιός Χαρούμενος Αγωνιστής π. Χερουβίμ. Στο καθολικό της μονής ο π. Θεόδωρος μας εξιστόρησε με συγκίνηση διάφορα θαυμαστά γεγονότα που επιτέλεσε η χάρη της Παναγίας μας και πως με θαυμαστό τρόπο όταν γινόταν η χάραξη των συνόρων μεταξύ της χώρας μας και του νεοσύστατου αλβανικού κράτους επενέβη η Παναγία μας και η μονή του Μολυβδοσκεπάστου δεν πέρασε στην αλβανική επικράτεια, όπου θα είχε την κατοπινή μοίρα πολλών άλλων μοναστηριών και προσκυνημάτων κάτω από το άθεο καθεστώς του Χότζα.  


Επιβεβλημένη ήταν η επίσκεψή μας και στο μνήμα του μητροπολίτη Σεβαστιανού. Όλοι μας ανάψαμε ένα κεράκι πάνω στο μνήμα του και ψάλλαμε το «Αιωνία η μνήμη αυτού» και στην συνέχεια με συγκίνηση ψάλλαμε και τον εθνικό μας ύμνο ως φόρο τιμής στον φλογερό αυτό ιεράρχη  


Αφού εν συνεχεία κεραστήκαμε το καθιερωμένο λουκούμι ξεναγηθήκαμε γύρω από την μονή  



και με τις ευχές του π. Θεοδώρου, ο οποίος με ευγένεια μάς ξεπροβόδισε μέχρι το λεωφορείο μας, έχοντας προσθέσει στην συντροφιά μας πλέον και τον π. Χερουβίμ, αναχωρήσαμε για τον τόπο της διανυκτέρευσής μας στην Γκούρα. Εκεί ήταν το μοναστήρι των Ταξιαρχών, αλλά μετά την κατάρρευση του καθολικού της μονής, στα κτίρια του μοναστηριού φιλοξενούνται πλέον οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης. Ο χώρος πολύ όμορφος, περιποιημένος και τα δωμάτια επενδεδυμένα με ξύλο δημιουργούσαν μία ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Η άφιξή μας φυσικά συνοδεύτηκε με τις ανάλογες κωδωνοκρουσίες...


Παρόλη την κούραση ορισμένοι είχαν όρεξη και δυνάμεις για ένα μπασκετάκι...

Η πρώτη μας μέρα έκλεισε με υμνολογικά και πατριωτικά τραγούδια κάτω από το ιλαρό φως του δύοντος ηλίου, στον χώρο της σημαίας, από όπου και υπάρχει πανοραμική θέα όλης της ελληνοαλβανικής μεθορίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: