5/7/12

Εντυπώσεις από τριήμερο Αθαμανίου 2012 - Β. Ματθαίος


Έστω κι αν έχουν περάσει λίγες μέρες από τότε που κατεβήκαμε από το Αθαμάνιο Άρτας (64 χλμ. από την πόλη της Άρτας, στα 1.100 μ.υψόμετρο στο όρος  Τζουμέρκα Άρτας)... έστω κι αν η καθημερινότητα μάς μεταφέρει από εδώ και από εκεί... το μυαλό μας δεν μπορεί να φύγει από εκείνον τον ευλογημένο τόπο και όσα ζήσαμε στο φετινό τετραήμερο (για άλλους), τριήμερο..., διήμερο..., μονοήμερο (για κάποιους άλλους) στο Αθαμάνιο.
 
Φέτος συναντηθήκαμε στην κατασκήνωση 93 άνθρωποι από 19 πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Αγρίνιο, Λευκωσία, Αίγιο, Βόλο, Γαστούνη, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Κιλκίς, Κόρινθο, Λάρισα, Πύργο, Ρέθυμνο, Σέρρες, Χίο). 

Πνευματικές ευκαιρίες (προσευχή, εσπερινοί, θ. λειτουργίες, ομιλίες), ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεις, παιχνίδια (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση), εκδρομή στον καταρράκτη των Θεοδώριανων, ωραιότατα και περιποιημένα φαγητά, γνωριμία και επικοινωνία  με άλλους ανθρώπους από διάφορα μέρη της πατρίδας γέμισαν το πρόγραμμά μας.

Έγιναν 3 εισηγήσεις. Καταγράφονται κάποιες σκέψεις με την φροντίδα του συγκατασκηνωτή μας κ. Κων. Τσ.)
 




1. Προτρεπτικοί λόγοι για την κρίση που περνάει η πατρίδα μας (πτωχεία και πνευματικός πλούτος) -  
π. Απ. Τσολάκης

Όταν ο άνθρωπος του Θεού εκδέχεται αυτή την πτωχεία και ενστερνίζεται τον πλούτο που φέρνει αυτή τότε τη θεωρεί ως ευεργεσία του Θεού. Μέσα στην κατά Θεό πτωχεία, υπάρχει ένας μυστηριώδης πλούτος. ''Μακάριοι οι φτωχοί''. Όχι γιατί η φτώχεια είναι ευλογία αλλά γιατί ο φτωχός θέτει τη φτώχεια του σε εξάρτηση από την πρόνοια του Θεού. Η φτώχεια βοηθεί τον άνθρωπο και προδιαθέτει την ψυχή  του στο να ταπεινωθεί προς τον Θεό. Αυτή η ταπείνωση είναι ο αγωγός της χάριτος του Θεού. Τα πλούτη φέρνουν αγερωχία, σκληροκαρδία, αισθήματα περιφρόνησης του πλησίον. Ο Ηρόδοτος είπε: ''τη Ελλάδι αεί σύντροφος πενίη εί...''. Να φιλοκαλούμε μετ΄ευτελείας... Να επιζητούμε ''.. τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια...''. Αυτό είναι το ήθος της πίστεώς μας.
 

2.Τί είναι η πνευματική ζωή; - π. Αστέριος Χατζηνικολάου

Στην εκκλησία πνευματική ζωή είναι ένα άνοιγμα στο άπειρο του Θεού. Το θαύμα των 2 μαθητών προς Εμμαούς (διηνοίχθησαν αυτών οι οφθαλμοί και επέγνωσαν αυτόν). Έχει μια δυναμική το ρήμα (ανοίγω την πόρτα - διανοίγω την οδό). Αντιδιαστολή τα 2 ρήματα. Η πίστη μας είναι αποκάλυψη πραγμάτων που δεν τα βλέπουμε.

Χαρακτηριστικά πνευματικής ζωής :

α)δοξολογητικό άνοιγμα της ψυχής προς το Θεό 

β)κλήση στα θεϊκά μέτρα της αποστολής της δυνάμεως της αρετής. Αυτό επιθυμεί η ψυχή 
γ)ζητάει τη θέωση. Με τη φυσική δίψα ξεδιψάμε και η πνευματική δίψα ικανοποιουμένη αυξάνεται διαρκώς. Η απόλαυση του Θεού είναι ακόρεστος. Λέει η Αγία Γραφή: ''οι εσθίοντες με έτι πεινάσωσιν και οι πίνοντές με έτι διψάσωσιν''. Με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος ο Θεός δημιουργεί την αέναη πηγή που θα τον ξεδιψάσει. Η πνευματική δίψα είναι η απόλαυση του διαρκώς ξεδιψώντος. 

3. Σκέψεις πάνω στη διαχείριση των ειδήσεων - 
π. Αστέριος 

Υπάρχει μία πληθωρική ενημέρωση από τα Μ.Μ.Ε. (έντυπα και ηλεκτρονικά) που δημιουργεί μία ψευδή αίσθηση ότι τα ξέρεις όλα ή ότι μπορείς να τα επηρεάζεις όλα. Αυτή όμως είναι μία επιπόλαιη και επιφανειακή ενημέρωση που λειτουργεί ισοπεδωτικά κα γρήγορα γιατί λείπει η εις βάθος γνώση και ανάλυση. Ο Ρώσος Σλοζενίτσιν είχε πει ότι ο άνθρωπος δικαιούται να μη γνωρίζει. Έτσι φορτίζεται η ψυχή με ανούσιες ειδήσεις και μπαίνουν αγωνίες (στην ψυχή). Ίσως και μολύνεται η ψυχή (π.χ. διαφημίσεις). 

Αυτή η διαρκής ενημέρωση δημιουργεί μία τάση εξωστρέφειας ώστε ο πιστός να μη βλέπει τον ''κρυπτό της καρδίας άνθρωπο''. Δηλαδή μπορείς να ακούς λόγια συνέχεια περί Θεού στο εκκλησιαστικό ραδιόφωνο (ή εκκλησ. τηλεόραση) αλλά δεν έχεις χρόνο να συναντήσεις προσωπικά το Θεό (π.χ. να κάνεις προσευχή ή να μελετήσεις την Αγ. Γραφή). Ο Αγ. Ισαάκ ο Σύρος λέει: ''η ησυχία τας αισθήσεις τας έξω νεκρείν και τας έσω κινήσεις εγείρει''. Γιατί υπάρχει και ο κόσμος των πνευμάτων (ο νοερός κόσμος). Δεν έχουμε χρόνο για τον άλλο κόσμο (για το νοερό). 

Στην ασκητική ορολογία της εκκλησίας μας υπάρχουν οι λέξεις : πληροφορία και ησυχία. H λέξη πληροφορία σημαίνει ότι έχει νεύση, αποκάλυψη Θεού. Να ενισχύουμε το πνευματικό μας πρόγραμμα (έστω να κάνουμε 5 λεπτά προσευχή και να διαβάζουμε το ελάχιστο 4-5 στίχους Αγ. Γραφής). Η ησυχία, λέει ο Μέγας Βασίλειος, είναι αρχή καθάρσεως της ψυχής. Πιο καλά καταλαβαίνει τον κόσμο ο άνθρωπος  που προσεύχεται παρά ο άνθρωπος που ακούει ειδήσεις.

Ο Β. Ματθαίος είναι δάσκαλος και παλαιός κατασκηνωτής

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πολύ, πολύ ωραία περίληψη και αναφορά! Μακάρι να είχαμε ολόκληρα τα κείμενα ή σε ηχητική μορφή.