25/6/11

«Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών»


Με τον ηχηρό αυτόν τίτλο διαβάσαμε πρόσφατα σε αθηναϊκή εφημερίδα ότι «τον τελευταίο καιρό καταγράφεται σημαντική αύξηση αυτοκτονιών στο σύνολο της χώ­ρας, η όποια σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αυτό αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση των τηλεφωνημάτων της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) της ΜΚΟ "Κλίμακα". Συγκεκριμένα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 η γραμμή δέχθηκε περίπου 2.500 κλήσεις α­πεγνωσμένων ατόμων ή συγγενών τους, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν στήριξη. Η αύξηση είναι ραγδαία, καθώς 2.500 ήταν οι αντίστοιχες κλήσεις για όλο το 2010».

Για το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο στην κοινωνία μας δηλώνει ο καθηγητής Ψυχια­τρικής κ. Παύλος Σακκάς: «Τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της κα­τάθλιψης, κυρίως μεταξύ των ανδρών. (...) Το βάρος της οικονομικής ύφεσης βαραίνει περισσότερο τους άνδρες, καθώς εκείνοι θεωρούνται κυρίως υπεύθυνοι για την οι­κονομική στήριξη των οικογενειών τους» («Καθημερινή» 27-5-2011).

Πολύ θλιβερές οι παραπάνω διαπιστώ­σεις και στατιστικές. Φορτίζουν ακόμη πε­ρισσότερο τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα, μέ­σα στην οποία διαβιώνουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας. Γιατί η ανέχεια, ή πείνα και γενικώς η στέρηση των βιοτικών αγαθών είναι πολύ κακοί σύμβουλοι για τους ανθρώπους που στήριζαν την ευτυχία τους στην ευμάρεια και τις εφήμερες απολαύσεις, ενώ τώρα τους εγκαταλείπουν αφήνοντας μια στυφή ή πικρή γεύση. Ας μην αγνοήσουμε και τις οικογενειακές τραγωδίες που εκτυλίσσον­ται συχνά γύρω μας με τα απελπισμένα θύ­ματα των επιτήδειων τοκογλύφων...

Όμως για τους πιστούς χριστιανούς υ­πάρχει η ανίκητη ελπίδα, που στηρίζεται στον Χορηγό παντός αγαθού, τον φιλάν­θρωπο Κύριο και Θεό μας. Έτσι ο πολύ­πειρος Δαβίδ μάς βεβαιώνει από τη μακρόχρονη πείρα του: «Ούκ είδον δίκαιον εγκαταλελειμμένον, ουδέ το σπέρμα αυτού ζητούν άρτους» (Ψαλμ. λς' [36] 25). Δη­λαδή: Δεν είδα ποτέ τον ενάρετο άνθρω­πο να δυστυχεί και να είναι έρημος, ούτε είδα τους απογόνους του να ψωμοζητούν. Η καταφυγή μας λοιπόν με εμπιστοσύνη στον πατέρα Θεό θα δώσει τη λύση στα καυτά προβλήματα της ζωής μας.

1-07-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένα Θέμα Όντως Πάρα Πολύ Σοβαρό και Δυστυχώς Προβληματίζει Έντονα και Ανθρώπους που είναι Κοντά στην Εκκλησία.