18/6/11

Κυριακή των Αγίων Πάντων – Ασύγκριτη αμοιβή

«Εκατονταπλασίονα λήψεται και ζωήν αιώνιον κληρονομήσει»

Κυριακή των Αγίων Πάντων και η αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μνή­μη όλων των Αγίων που έζησαν σε κάθε τόπο και εποχή και ακολούθησαν με πι­στότητα και αυταπάρνηση την οδό του Κυρίου.

Για όλους αυτούς αλλά και για κάθε μαθητή του Χριστού, που ακολουθεί το παράδειγμα της αυτοθυσίας τους, ισχύει η αδιάψευστη υπόσχεση του θείου Διδα­σκάλου: «Πάς ός αφήκεν οικίας ή αδελ­φούς ή άδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς ένεκεν του ονόματός μου, εκατονταπλασίονα λήψε­ται και ζωήν αΐώνιον κληρονομήσει» (Ματθ. ιθ' 29). Δηλαδή όποιος αναλαμβάνει θυσίες για τον Κύριο, θα απολαύ­σει εκατονταπλάσια και θα κληρονομή­σει αιώνια ζωή.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα ποια είναι αυτή η αμοιβή που υπόσχεται ο Κύ­ριος σε όσους φανούν αντάξιοι μαθητές του. Η αμοιβή που υπόσχεται ο Κύριος Ιησούς σε όποιον Τον ακολουθήσει θυσιάζοντας επίγεια αγαθά, συγγενικούς δεσμούς, ακόμη και την Ίδια του τη ζωή, είναι διπλή και αναφέρεται όχι μόνο στη μέλλουσα αλλά και στην παρούσα ζωή!

Πράγματι! Όποιος ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού λαμβάνει πλούσιες τις θείες δωρεές ήδη από αυτή τη ζωή, εδώ και τώρα! Αυτήν ακριβώς τη διαβεβαίωση του Κυρίου σημειώνει ο ευαγγελιστής Μάρκος: Κάθε πιστός ακόλουθός μου, λέει ο Κύριος, θα λάβει «εκατονταπλασίονα νύν έν τω καιρώ τούτω» (Μάρκ. Γ 30).

Και ποιες είναι αυτές οι δωρεές; Είναι η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη που αισθά­νεται ο πιστός στην Πρόνοια του Θεού. Ο χριστιανός ζει χωρίς το άγχος και την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πλούτος, ενώ παράλληλα έχει την απόλυτη βεβαιότητα ότι ο πανάγαθος Θεός φροντίζει, ώστε ποτέ να μη στερηθεί τα απαραίτητα. Είναι ακόμη η κοινωνία των αδελφών. Διότι μέσα στο χώρο της Εκκλησίας ο κάθε πιστός αισθά­νεται τον άλλον περισσότερο από αδελφό και είναι πρόθυμος να του συμπαραστα­θεί στην τυχόν δυσκολία του με ανιδιοτελή αγάπη και υποδειγματική αυτοθυσία. Δώρο του Θεού είναι επίσης η παρηγοριά και η ενίσχυση που λαμβάνει ο πιστός μέσα στις θλίψεις και τις δοκιμασίες της ζωής. Και η μεγαλύτερη δωρεά: το γεγονός ότι ο πιστός χριστιανός με τη συμμετοχή του στα Μυστήρια της Εκκλησίας ζει ενω­μένος με τον Κύριο Ιησού και δέχεται πλούσια τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Μαζί όμως με τις δωρεές σ' αυτήν έδώ τη ζωή ο Κύριος υποσχέθηκε ότι όποιος Τον ακο­λουθήσει με πιστότητα και αφοσίωση θα κλη­ρονομήσει και την αιώνια ζωή. Κι αν σ' αυτήν εδώ τη ζωή ο πιστός χριστιανός απολαμβά­νει τόσο πλούσια τις ευλογίες του Θεού, ποιά λόγια, αλήθεια, θα μπορούσαν να περιγρά­ψουν την ατελείωτη χαρά και την απέραντη μακαριότητα του Παραδείσου; Τότε «οι δίκαιοι έκλάμψουσιν ώς ό ήλιος», δηλαδή αυτοί που έζησαν ενάρετο βίο θα δοξασθούν με άπειρη δόξα και θα απολαμβάνουν αιώνια την κοινω­νία με τον Θεό, τους Αγγέλους και τους Αγίους του!

Πόσο μεγάλος είναι ο πλούτος των θείων δωρεών που υπόσχεται ο Κύριος σε όποιον Τον ακολουθήσει! Αντί για επίγεια αγαθά και πρόσκαιρες απολαύσεις Εκείνος χαρίζει πλήθος ευλογιών τόσο στη γη όσο και στον ουρανό. 'Ας Τον ακολουθήσουμε λοιπόν, ό,τι κι αν αυτό μάς κοστίσει. Για τον Κύ­ριο Ιησού αξίζει κάθε θυσία! Όχι μόνο διότι μας υπόσχεται πολλαπλάσια ανταμοι­βή, αλλά διότι είμαστε υποχρεωμένοι στην αγάπη του. Εκείνος ταπεινώθηκε, έγινε άνθρωπος και θυσιάστηκε για τη δική μας σωτηρία. 'Ας θυσιάσουμε κι εμείς κάτι για την πολλή του αγάπη! Και να είμαστε βέβαιοι ότι η όποια θυσία μας θα φέρει πολ­λούς καρπούς, όπως Εκείνος μας το υποσχέθηκε!

15-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: