8/11/09

Μνήμη Ποντιακού Ελληνισμού

Πολύ θετικές εντυπώσεις άφησε σε όλους μας η σημερινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στα πλαίσια των Πρωτοκλητείων 2009 με τίτλο "ΜΝΗΜΗ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ".

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ Ιστορίας, που κατέπληξε το ακροατήριο με τον
ιστορικά και επιστημονικά άρτιο λόγο του.

Περιέγραψε την ιστορική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα στο χρόνο και μίλησε με ακρίβεια για τη γενοκτονία που συντελέστηκε το 1919 στον μαρτυρικό εκείνο τόπο, που στοίχισε τη ζωή σε 350.000 αθώους Έλληνες.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και μικρό βίντεο-ντοκουμέντο με θέμα τη Γενοκτονία του Ελληνισμού που περιελάμβανε αυθεντικό αρχειακό υλικό.

Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης, μια απαγγελία με τίτλο "Νύχτα της Φυγής" και μετά στη σκηνή εμφανίστηκε τμήμα του χορευτικού του Συλλόγου "Φάρος Ποντίων" Πατρών. Χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και τυμπάνου.

Την επισφράγιση της εκδήλωσης έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, κατέληξε λέγοντας:

Η Ρωμιοσύνη έν' φυλή συνότζαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν γαι να την-ι 'ξηλείψει...

Η Ρωμιοσύνη έν' να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!


 




 
 
 
 
 
 

Η εκδήλωση θα προβληθεί σύντομα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΛΥΧΝΟΣ 
και από το διαδικτυακό κανάλι intv.gr


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήταν μία πολύ αξοπρεπής εκδήλωση με πλούσιο και καθόλου κουραστικό περιεχόμενο

Ανώνυμος είπε...

Τι να πάει να πει αξιοπρεπής. Ήταν μια σημαντική και σπουδαία εκδήλωση με άριστες εντυπώσεις. Ας μην υποβιβάζουν κάποιοι εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με την λέξη αξιοπρεπής.

Ανώνυμος είπε...

Ανέβηκε στη σκηνή της Εστίας μικτό χορευτικό σύνολο;;;Αντε μπράβο καιρός ήταν!Ελπίζω να δούμε σύντομα και στα σκέτς ένα τέτοιο μοτίβο γιατί μας εξαντλήθηκαν οι ήρωές.......Μη με παρεξηγήσετε, ότι λέω καλοπροαίρετα το λέω.Και εγώ απο τον ίδιο χώρο είμαι, αλλά κάποια πράγματα χρειάζεται να αλλάξουν.Το "παιδομάζωμα" δηλαδή άσχημο ήταν;Έχω εμπιστοσύνη στις ιδέες του κ Μαρκάκη.Ελπίζω και άλλοι.....

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σε όλους όσους συμμετείχαν. Από τον Δεσπότη, τον κεντρικό ομιλητή, τους χορευτές, μέχρι και τον Ανδρέα στο video...
Να'ναι όλοι τους καλά! Τέλεια η γιορτή!

ΑΓΚΥΡΑ (Κατασκήνωση) είπε...

Την εκδήλωση Μνήμη Ποντιακού Ελληνισμού με ομιλητή τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη, από την Χριστιανική Εστία Πατρώνμπορείτε να δείτε:

http://intv.gr/site/index.php/video/ekpompes/various/201-2009-11-20-06-26-53