18/11/09

Τα παιδιά του Δημοτικού στο Διαδίκτυο

 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

- 78% των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και 65% των μαθητών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. 
- 13% των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν Η/Υ σε Internet cafe.
- 62% χρησιμοποιούν Η/Υ στο σπίτι, 18% στο σπίτι φίλων και 22% στο σχολείο.
- 25% των μαθητών χρησιμοποιούν υπολογιστή/διαδίκτυο δύο-τρεις ώρες καθημερινά, ενώ το 34% καθόλου έως μια ώρα καθημερινά.
- 38% των μαθητών «σερφάρουν» στο διαδίκτυο μόνοι τους, χωρίς καμία παρουσία των γονέων τους. 

- Το 28% των μαθητών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συχνά με την παρουσία των γονέων τους, ενώ μόνο το 7% πάντα με την παρουσία των γονέων.
- 35% των μαθητών έχουν τον Η/Υ στο δωμάτιό τους.
- 66% των μαθητών (34% αγόρια, 32% κορίτσια) παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (on line, κονσόλα).
- 39% των μαθητών συνομιλούν με άλλα παιδιά στο διαδίκτυο.
- 9% των μαθητών δίνουν προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.
- 38% των μαθητών έχουν ακούσει για μαγνητοσκόπηση ξυλοδαρμού.
- 20% των παιδιών έχουν μάθει να χρησιμοποιούν Η/Υ μόνοι τους.
- 61% των μαθητών χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.
- 50% έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.


(Συμπεράσματα έρευνας με αντικείμενο τη χρήση του Διαδικτύου από μαθητές δημοτικού σχολείου σε δείγμα 602 μαθητών από 28 δημοτικά σχολεία της Αττικής. Την έρευνα εκπόνησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθηνών και τη δράση ενημέρωσης Saferinternet.gr του ελληνικού κέντρου ασφαλούς διαδικτύου).




Οι νέες τεχνολογίες έχουν εισβάλλει για τα καλά πια και στην καθημερινή πραγματικότητα ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών. Γνωρίζουν άραγε οι γονείς τα ποικίλα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση τους; 
Μήπως είναι καιρός οι γονείς να θέσουν όρια στα παιδιά τους στη χρήση των Η/Υ ή ακόμα και να σερφάρουν μαζί τους στο διαδίκτυο; Μήπως πρέπει οι ίδιοι αλλά και οι εκπαιδευτικοί να τα βοηθήσουν μέσα από ουσιαστική επικοινωνία να καταλάβουν ότι η ζωή δεν είναι μια εικονική πραγματικότητα ή περιήγηση σε ψεύτικους κόσμους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: