23/11/09

Εμπόδια στην πνευματική ζωή

Α) ΑΓΝΟΙΑ  ΘΕΟΥ
Άγνοια δεν σημαίνει έλλειψη πληροφοριών αλλά κατάσταση της καρδιάς που αγνοεί τον Θεό. Και αυτή η έλλειψη της άμεσης εμπειρίας του Θεού κάνει τους ανθρώπους να μην μπορούν να αντιληφτούν τι σημαίνει να ζουν χωρισμένοι από τον Θεό.
 

Β) ΛΗΘΗ ΘΕΟΥ
Η λήθη, δηλ. η καρδιά δεν θυμάται το Θεό. Η φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι η συνεχής μνήμη του Θεού μέσα από την καρδιά του και όχι μέσα από το μυαλό του. Η καρδιά είναι συνδεδεμένη με τον Θεό. Ζει με τον Θεό. Λειτουργεί με τον Θεό και ευφραίνεται με την παρουσία του Θεού.


Γ) ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ
Η χάρη του Θεού δεν μπορεί να εισδύσει μέχρι την ουσία του ανθρώπου γιατί η σκληρότητα είναι αδιαπέραστη για τρεις κυρίως λόγους : 

 
α) λόγω υπερβολικής ενασχόλησης με τα εγκόσμια
β) λόγω αφοσίωσης στις υλικές απολαύσεις
γ) λόγω μονομανούς προσκόλλησης στον πλούτο.


Δ) ΤΥΦΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ
Μερικοί ρωτούν που είναι ο Θεός; Γιατί δεν μπορώ να τον δω; Πώς όμως μπορείς να αποδείξεις αυτό σε κάποιους που δεν βλέπουν; Όσοι έχουν «μάτια» και βλέπουν γνωρίζουν από πείρα ότι όλη η πραγματικότητα είναι διαποτισμένη με την παρουσία του Θεού. Η βιωματική κατανόηση της θείας χάριτος γεμίζει τη ζωή τους με μεγάλη χαρά.

Ε) ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ
Όταν η καρδιά συνηθίζει τις πονηρές σκέψεις και λογισμούς τότε υποφέρει από μόλυνση, μια άλλη αρρώστια της καρδιάς. Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται όταν αφήνουμε τις σκέψεις να μπουν στην καρδιά μας και να μένουν εκεί.

ΣΤ) ΑΦΡΟΣΥΝΗ  

Η καρδιά δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά της συμφέροντα. Ζητάει άφθονα υλικά αγαθά. Ο άνθρωπος σήμερα δεν έχει μνήμη θανάτου. Η καρδιά του είναι απερίσκεπτη και υποφέρει από άνοια.


Πώς όμως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ψυχή μας;


1. Με την άσκηση και τα κατάλληλα όπλα:
    

    Α. ο θώρακας- η προσευχή
    Β. η μάχαιρα- η νηστεία
    Γ. η περικεφαλαία- η ελεημοσύνη


2. Συγχωρώντας τους αδελφούς μας.
3. Με τη μετάνοια και συμφιλίωσή μας με το Θεό.
4. Με το αίσθημα της πνευματικής χαράς που θα κυριαρχεί στην ψυχή μας.



Η σημερινή ομιλία ήταν  
ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ...


Τα παραπάνω αποτελούν σημειώσεις 
από τη χτεσινή ομιλία του π. Γερ. Στανίτσα 
στη Χριστ. Εστία με θέμα 
"Εμπόδια στην πνευματική ζωή"


Δεν υπάρχουν σχόλια: