3/11/09

O νεομάρτυς Ευγένιος Ροντιόνωφ


O νεομάρτυς Ευγένιος Ροντιόνωφ ήταν στρατιώτης στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας επί επαράτου Γέλτσιν. Συνελήφθη από τσετσένους αντάρτες, βασανίστηκε, σφάχτηκε σαν αρνί και αποκεφαλίστηκε όταν αρνήθηκε να γίνει μουσουλμάνος και να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, όπως είπε ο ίδιος ο δήμιος στη μητέρα του.

Αποκεφαλίστηκε το 1996 τη μέρα που γινόταν 19 ετών. Παρόλο ότι δεν μεγάλωσε σε ένα ευσεβές περιβάλλον δεν αποχωριζόταν ποτέ τον μικρό σταυρό που του είχε χαρίσει η γιαγιά του στα 11α γενέθλια του. Από αυτό τον μικρό σταυρό αναγνώρισε η μητέρα του το σώμα του που κειτόταν σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με τρείς άλλους συστρατιώτες του. Για την γενναία άρνηση του να αποχωριστεί αυτό το σταυρό και να απαρνηθεί την πίστη στον Εσταυρωμένο εσφάγη ως αμνός στις 10/23 Μαϊου 1996. Η κομμένη κεφαλή του είχε ταφεί από τους ισλαμιστές αντάρτες σε άλλο σημείο.

Η τραγική μητέρα άρχισε να ψάχνει μόνη της για να βρεί το γιο της αμέσως μόλις έμαθε ότι ήταν αιχμάλωτος στα μέσα Φεβρουαρίου του 1996 και επι 9 συνεχείς μήνες. Πληροφορήθηκε ότι ήταν νεκρός τον Σεπτέμβριο του 1996. Τότε έβαλε υποθήκη το σπίτι της  στη Μόσχα για να εξασφαλίσει χρήματα, απαραίτητα για τις συναλλαγές με τους αντάρτες και άρχισε να ψάχνει τον τόπο που ετάφη ο γιός της. Από την αρχή της αναζήτησης της ήλθε σε επαφή με τους ισλαμιστές αυτονομιστές, ταλαιπωρήθηκε πολύ και απειλήθηκε η ζωή της από μύριους κινδύνους αλλά τελικά κατάφερε να μιλήσει με τον ίδιο τον φονιά  του γιου της, Ruslan Khaikhoroyev.

Αυτός της είπε ότι ο Ευγένιος είχε ευκαιρία να σώσει τη ζωή του αλλά αρνήθηκε να βγάλει τον σταυρό του και να γίνει μουσουλμάνος και ότι προσπάθησε μάλιστα να δραπετεύσει μια φορά.

Η μητέρα αρνείτο να πιστέψει ότι ο γιος της δεν ζει, ακόμα και όταν αναγνώρισε τις μπότες του κατά την εκταφή.Όταν είδε όμως τον μικρό σταυρό του στο ακέφαλο σώμα του δεν άντεξε και λιποθύμησε.

Τελικά κατάφερε καταβάλλοντας «λύτρα» να  της επιτρέψουν να  πάρει και να μεταφέρει τα νεκρά του Ευγένιου και των συντρόφων του στη Μόσχα όπου και έγινε η κηδεία.

Ο πατέρας του Ευγένιου πέθανε πέντε μέρες μετά την ταφή τού γιού του.

Η απόδοση τιμής στο πρόσωπο  του αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο στην Ρωσία. Ήδη έχουν δημοσιευθεί βιβλία για την ζωή και το μαρτύριο του με την ευλογία τού μακαριστού  πατριάρχου Αλεξίου του Β,υπάρχει μια εκκλησία επ΄ ονόματι του, έχει γραφεί ακολουθία και έχουν ιστορηθεί πολλές εικόνες του, κάποιες από τις οποίες μυροβλύζουν.

Βεβαίως η Εκκλησία δεν έχει ακόμα κατατάξει στο αγιολόγιο τον νεομάρτυρα Ευγένιο αλλά αναμένεται πως κάτι τέτοιο δε θα αργήσει πολύ.










8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΓΕΧΑ θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική στις ανακοινώσεις τις οποίες αναρτά. Την προηγουμένη φορά μας παρουσίασε «θαύμα» το οποίο λίγο αργότερα το διέψευσαν τα γεγονότα. Τώρα μας παρουσιάζει ένα «άγιο» αμφιβόλου εγκυρότητας κατά πολλούς. Το να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αγίους δεν είναι μέσα στην παράδοση της Εκκλησίας μας. Θα παρακαλούσα οι δημοσιεύσεις να είναι έγκυρες όπως έγκυρη είναι η πορεία της ΓΕΧΑ και της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ».

Ανώνυμος είπε...

Σε όλες τις εποχές υπάρχουν Άγιοι. Και αυτό δίνει δύναμη σε πολλούς... Άλλωστε η ανάρτηση δεν λέει για επίσημο Άγιο... Και τον π. Παίσιο τιμο[υμε αν και δεν είναι ακόμα Άγιος.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αυστηρός-η είσαι ανώνυμε-η των 3:13.Η ανάρτηση απλώς μας μιλάει για το τέλος ενός ανθρώπου πάνω στην γή, που είναι αξιοθαύμαστο.Δεν νομίζω να μην σου έκανε εντύπωση η σταθερότητα στην πίστη αυτού του ανθρώπου;Εξάλλου για το αν αποδειχθεί άγιος θα το αποφανθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία.Δεν προσπάθησε η ΓΕΧΑ με την ανάρτησή της να τον κάνει άγιο.Ή θα πρέπει να μιλάμε μόνο για ανθρώπους του Θεού που έζησαν στο παρελθόν;

Ανώνυμος είπε...

Τα παιδιά μας ρωτούν αν οι Άγιοι ήταν μόνο στην αρχαία Εκκλησία. Η ανάρτηση ήταν κατατοπιστική και ουσιαστική. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά θέλουν και σύγχρονα παραδείγματα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι θέμα στο αν είμαι αυστηρός. Θέλω να είμαι αντικειμενικός και να μην παραπλανώ. Την προηγουμένη φορά μιλούσε η ΓΕΧΑ περί θαύματος και ήταν «ψέμα». Τώρα μας μιλούσε για άγιο και προσθέτει στο τέλος του άρθρου ΜΕΤΑ την επισήμανσή μου ότι: «Βεβαίως η Εκκλησία δεν έχει ακόμα κατατάξει στο αγιολόγιο τον νεομάρτυρα Ευγένιο αλλά αναμένεται πως κάτι τέτοιο δε θα αργήσει πολύ.». Παράλληλα έχει αγιογραφία του με φωτοστέφανο όπου τον λεει ως άγιο. Όλα αυτά δεν είναι αστεία. Με την ορθόδοξη πίστη δεν μπορούν κάποιοι να παίζουν ούτε να πειραματίζονται.
Τα σύγχρονα παραδείγματα πρέπει να είναι αληθινά και όχι «μούφες» δεν έχει ανάγκη ο νέος άνθρωπος για να πιστεύει ούτε από «νεοφανείς» αγίους ούτε από θαύματα. Ας διαβάσουν το παρακάτω άρθρο του Μεσογαίας Νικολάου και θα μάθουν πολλά.
Επιμένω η ΓΕΧΑ έχει ιστορία με συνέπεια και υπευθυνότητα. Οι πειραματισμοί κάποιων ας σταματήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι πρέπει να προβάλει κάποιος μάρτυρες της πατρίδας του ή της πίστεως για να μάθουν τα παιδιά σύγχρονα παραδείγματα αγιότητας. Το σύγχρονο παράδειγμα θα το δώσει ο κατηχητής και η κατηχήτρια με την αγία ζωή τους. Ο καθένας πρέπει να είναι προσεκτικός στην διαπαιδαγώγηση των νέων. Τουλάχιστον αυτά μας μάθαινε εμάς ο π. Χαρίτων Πνευματικάκις και μας έβαλε γερά θεμέλια πίστεως. Διαφωνώ με τέτοιου είδους δημοσιεύματα.

Ανώνυμος είπε...

Τι πάθος

Ανώνυμος είπε...

Είστε φοβεροί...
Τίποτε άλλο...
Στους ανώνυμους φίλους αναφέρομαι...
Έλεος με τα κωλύμματά σας...
Αφήστε τους ανθρώπους να ανασάνουν ελεύθερα...

Μάρκος Χ.