4/11/21

Έγιναν τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου στο σημείο 0

 


Στις 2.11.21 έγιναν τα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο που ο κόσμος άλλαξε βίαια πριν από 20 χρόνια. Ο ελληνορθόδοξος ναός ήταν το μόνο λατρευτικό κέντρο που κατέρρευσε κατά την επίθεση και ελάχιστα αντικείμενα έχουν περισωθεί από το εκκλησάκι που αποτελούσε σημείο αναφοράς, λατρείας και πρώτο σταθμό γενεών Ελλήνων μεταναστών που περνούσαν από τη νήσο Έλις.

Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Σούζαν, η οποία είναι ορθόδοξη), την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, είπε:

“Είμαστε εδώ σήμερα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου όπου πριν από 20 χρόνια ο κόσμος άλλαξε βίαια. Εδώ σ’ αυτό τον ιερό τόπο γιορτάζουμε και τα 30 χρόνια της ημετέρας πατριαρχείας, αλλά και τα ονομαστήρια του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου που του απωθέσαμε τις ελπίδες μας γι΄ αυτή την αρχιεπισκοπή. Βρισκόμαστε σ’ αυτό τον ιερό τόπο για να πούμε στον κόσμο ότι το καλό είναι ισχυρότερο από το κακό, ότι υπάρχει φως πέρα από τον θάνατο.

Ανοίγουμε τόπο ανεκτικότητας και κατανόησης μεταξύ των δογμάτων, ανοίγουμε για εκείνους που χάθηκαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και για τους προσκυνητές που θα έρχονται σε αυτό το εθνικό μνημείο. Ο ναός ανοίγει σε όλους και για όλους. Νικόλαος σημαίνει νίκη του λαού και η επίθεση των δειλών που σκόρπισαν εδώ τον θάνατο δεν ήταν η τελευταία λέξη. Άνθρωποι μετά την έτρεξαν εδώ για να προσφέρουν και να σώσουν θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Όπως ο Κύριος σήκωσε τον Σταυρό στο Γολγοθά για να φτιάξει σκάλα για τον παράδεισο. Σήμερα ο σταυρός του Κυρίου υψώθηκε ξανά σ’ αυτή την αναστημένη εκκλησία, όπως και ο Χριστός νίκησε με τον θάνατό τον θάνατο”.



Δεν υπάρχουν σχόλια: