21/9/19

«Στα βήματα του Πρωτόκλητου» 2019

Πάτρα: Τραγούδι, παράδοση και μνήμες

Η τέταρτη παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση «Στα βήματα του Πρωτόκλητου» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εορτής της 55ης Επετείου της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πρωτόκλητου.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου με τον Σύλλογο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέμα της είναι η Γενοκτονία του Πόντου και η Καταστροφή της Σμύρνης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη, τον προσφυγισμό και την ενσωμάτωση των Ελλήνων προσφύγων της χερσονήσου της Ερυθραίας και των Δυτικών παραλιών της Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στα προπύλαια του νέου Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου την ερχόμενη Τετάρτη στις 8 το βράδυ ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σε αυτό το ιδιαίτερα σχεδιασμένο καλλιτεχνικό γεγονός, θα ακουστούν ύμνοι από πολυμελή Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών, την διεύθυνση του οποίου έχει ο Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης, Θεολόγος M.A.Th. - Λαμπαδάριος του νέου Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Θα προβληθούν αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο» σε σενάριο - σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, παραγωγής ΕΡΤ Σερρών, και «Σκιά στην Ψυχή» σε σενάριο - αφήγηση Θωμά Σίδερη, παραγωγής MP Productions - Μάριος Πολυζωγόπουλος. Περιλαμβάνονται επίσης αφηγήσεις σχετικές με τις ενότητες τις οποίες επιμελούνται και αποδίδουν επί σκηνής ο κ. Σήφης Μπουζάκης, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος ΕΡΤ, δημιουργός ντοκιμαντέρ, συγγραφέας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης παραδοσιακοί χοροί των Ελλήνων προσφύγων της Σμύρνης και των περιχώρων της (Μελί, Αλάτσατα, κλπ.), οι οποίοι συνάδουν με τις ενότητες που παρουσιάζονται στην καλλιτεχνική εκδήλωση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη δυναμική σχέση της Ορθοδοξίας με τη μουσική παράδοση του ελληνισμού. Τους χορούς αποδίδουν εργαζόμενοι, φοιτητές και φοιτήτριες, παιδιά εργαζομένων και φίλοι του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα Ισοκρατήματα των Βυζαντινών Μελών επιμελείται ο φιλόλογος - Πρωτοψάλτης Στέφανος Σκαρπέλλος, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Σοφία Χριστοπούλου. Η εκδήλωση υποστηρίζεται με διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα από την Λαμπρινή Παπαπροκοπίου.

Την Γενική Καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Μικρώνης, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: