19/5/19

«Η μπάντα»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων



«Να μαθευτεί επιτέλους η ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο ταξιδεύει Η μπάντα, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού και ΕΡΤ.

Οι αποκαλύψεις τράβηξαν και το ενδιαφέρον ακτιβιστών της Άγκυρας, αλλά τελικά πριν λίγες μέρες το «βαθύ κράτος» της χώρας μπλόκαρε την προβολή της ταινίας στην Τουρκία.

«Η μπάντα παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας του Πόντου. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Επιστρατεύτηκε βίαια από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου, τον Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος έμπαινε στα χωριά με τη μπάντα να παίζει τουρκικά εμβατήρια και αυτός με τους τσέτες έσφαζε τους άμαχους Έλληνες...

»Στο τέλος έσφαξε και όλους τους μουσικούς της ορχήστρας για να μη μαρτυρήσουν τα εγκλήματά του. Σώθηκε ως εκ θαύματος μόνο ένας, ο οποίος και αποκάλυψε τα εγκλήματα του Τοπάλ Οσμάν. Συνολικά, ο Τοπάλ Οσμάν με τους τσέτες του δολοφόνησε περισσότερους από 70.000 Έλληνες! Δυστυχώς αυτή η ιστορία ήταν άγνωστη, γι’ αυτό πολλοί που είδαν το ντοκιμαντέρ το χαρακτηρίζουν αποκαλυπτικό».

Όπως είπε ο Ν. Ασλανίδης, το ντοκιμαντέρ «ασχολείται με την ιστορία του μοναδικού ανθρώπου που επέζησε από τη φιλαρμονική της Κερασούντας. Είναι μια ιστορία από έναν άνθρωπο που έζησε δίπλα στον Τοπάλ Οσμάν με το πιστόλι στον κρόταφο... Είδε όλες τις σφαγές, τις ληστείες, τους βιασμούς και περιγράφει τα γεγονότα όπως ακριβώς τα έζησε. Εγώ σε αυτήν την ιστορία δεν πρόσθεσα ούτε μία λέξη. Ήθελα το ντοκιμαντέρ να αποτελέσει έναν αδιάψευστο μάρτυρα της γενοκτονίας και να αποστομώσει όλους όσους την αμφισβητούν εντός και εκτός των συνόρων».

Πηγή: http://www.pontos-news.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: