20/4/14

Καλή Ανάσταση στην Αμμόχωστο



Η ακολουθία του Επιταφίου τελέστηκε τη Μ. Παρασκευή για πρώτη φορά μετά το 1957 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην μεσαιωνική πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τον Επιτάφιο προσκύνησαν ευλαβικά πάνω από 4.000 Ελληνοκύπριοι, που μετέβησαν στην Αμμόχωστο από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Της Ακολουθίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειος, ενώ ρίγη συγκίνησης σκόρπισε με την μελωδική φωνή του ο τελευταίος ιεροψάλτης του ναού, ο 80χρονος Ανδρέας Τσαγκαράς. 

Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα τελεστούν και δύο αναστάσιμες Θείες Λειτουργίες από τον μητροπολίτη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειο. Η πρώτη θα τελεστεί την Τετάρτη της Διακαινησίμου, 23 Απριλίου, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο ναού του Εξορινού.

Η δεύτερη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στις 4 Μαΐου, Κυριακή των Μυροφόρων, στο μοναστήρι του 12ου αιώνα της Παναγίας του Τοχνίου, έξω από το χωριό Μάνδρες. Το χωριό Μάνδρες ήταν αμιγώς ελληνικό και βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Πενταδακτύλου. 




Καλή Ανάσταση, αδελφοί. Δεν ξεχνούμε!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε πως η εικόνα που εκπέμπεται στο εξωτερικό σε σχέση με την ακολουθία του Επιταφίου στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στη κατεχόμενη Αμμόχωστο, δεν είναι η πραγματική αφού «παρουσιάζει τους Τούρκους ως δημοκρατικούς, να αγαπούν και να σέβονται τα ιερά και τα όσια μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συμφώνησε με τον Μητροπολίτη Πάφου ότι το γεγονός έτυχε εκμετάλλευσης από τη τουρκική πλευρά για προπαγάνδα, ιδιαιτέρως με την δορυφορική μετάδοση της ακολουθίας στο εξωτερικό.

Η ακολουθία – όπως είπε- τελέστη σε ένα ναό σημειώνοντας πως αν οι Τούρκοι μας επέτρεπαν να πάμε και σε άλλους ναούς τότε υπογράμμισε «Ναι, να το μεταδίδουμε και να τους πούμε ευχαριστώ και μπράβο», αλλά, συνέχισε, δεν φθάσαμε ακόμα σε αυτό το σημείο. Είναι κάτι, σημείωσε, αλλά δεν είναι εκείνο που ζητούμε. Eρωτηθείς κατά πόσο με την δική μας συμπεριφορά γινόμαστε όργανα της προπαγάνδας των Τούρκων ο Μακαριότατος απάντησε «σίγουρα».