5/10/13

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ’ ΛΟΥΚΑ


Ο Όρθρος της Κυριακής αυτής εκτός από τα αναστάσιμα τροπάρια περιλαμβάνει και τροπάρια της ακολουθίας του Αγίου Αποστόλου Θωμά.

Το Συναξάρι της ημέρας

Τῇ ΣΤ' τοῦ αὐτοῦ μηνός, Μνήμη τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Θωμᾶ.

Τῇ αὐτῇ ἡμέρα, Μνήμη τῆς ἁγίας μάρτυρος Ἐρωτηΐδος.

 Ὁ ἅγιος νέος Ὁσιομάρτυς Μακάριος, ὁ ἐκ Κίου μὲν τῆς Βιθυνίας καταγόμενος, ἐν Προύσῃ δὲ μαρτυρήσας, λιθοβοληθεὶς πρότερον, ὕστερον ξίφει τελειοῦται κατὰ τὸ ἔτος 1590.

Ταῖς αὐτῶν ἁγίαις πρεσβείαις, ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν

Απολυτίκιο το αναστάσιμο (ήχος πλ Β')
 

Ἀγγελικαὶ Δυνάμεις ἐπὶ τὸ μνῆμά σου, καὶ οἱ φυλάσσοντες ἀπενεκρώθησαν, καὶ ἵστατο Μαρία ἐν τῷ τάφῳ, ζητοῦσα τὸ ἄχραντόν σου σῶμα. Ἐσκύλευσας τὸν Άδην, μὴ πειρασθεὶς ὑπ' αὐτοῦ, ὑπήντησας τῇ Παρθένῳ, δωρούμενος τὴν ζωήν, ὁ ἀναστὰς ἐκ των νεκρῶν, Κύριε δόξα σοι.

Μετάφραση:
 

Αγγελικές Δυνάμεις ήταν στο μνήμα σου, και αυτοί που το φρουρούσαν έγιναν σαν νεκροί.
Και στεκόταν η Μαρία στον τάφο, αναζητώντας το αμόλυντο σώμα σου. Νίκησες τον άδη και του πήρες ως λάφυρα τα όπλα, χωρίς να πάθεις βλάβη απ΄ αυτόν. Συνάντησες την Παρθένο, δωρίζοντας την ζωή. Δόξα σε σένα Κύριε, που αναστήθηκες από τους νεκρούς.

Απολυτίκιο το Αγίου Αποστόλου Θωμά (ήχος Γ΄)
 

Ἀπόστολε Ἅγιε Θωμᾶ, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.
 

Μετάφραση:
 

Απόστολε άγιε Θωμά, να πρεσβεύεις στον ελεήμονα Θεό, για να δίνει στις ψυχές μας άφεση αμαρτιών.

Απολυτίκιο της Θεοτόκου (ήχος Γ΄ )
 

Σὲ τὴν μεσιτεύσασαν τὴν σωτηρίαν τοῦ γένους ἡμῶν, ἀνυμνοῦμεν  Θεοτόκε Παρθένε•
ἐν τῇ σαρκὶ γὰρ τῇ ἐκ σοῦ προσληφθείσῃ, ὁ Υἱός σου καὶ Θεὸς ἡμῶν
τὸ διὰ Σταυροῦ καταδεξάμενος πάθος, ἐλυτρώσατο ἡμᾶς, ἐκ φθορᾶς ὡς φιλάνθρωπος.

Μετάφραση:
 

Εσένα που μεσίτευσες για την σωτηρία του γένους μας, υμνούμε Θεοτόκε Παρθένε. Γιατί στην σάρκα που προσλήφθηκε από σένα ο Υιός σου και Θεός μας, αφού καταδέχτηκε το πάθος δια του Σταυρού, μας λύτρωσε από την φθορά, ως φιλάνθρωπος που είναι.

Κοντάκιον το Αναστάσιμον (ήχος πλ Β')
 

Τῇ ζωαρχικῇ παλάμῃ τοὺς τεθνεῶτας, ἐκ τῶν ζοφερῶν κευθμώνων ὁ Ζωοδότης, ἀναστήσας ἅπαντας Χριστὸς ὁ Θεός, τὴν ἀνάστασιν ἑβράβευσε, τῷ βροτείῳ φυράματι· ὑπάρχει γὰρ πάντων Σωτήρ, ἀνάστασις καὶ ζωή, καὶ Θεὸς τοῦ παντός.

Μετάφραση:
 

Με την παλάμη του που είναι αιτία ζωής, τους πεθαμένους όλους, ο Ζωοδότης, αφού ανέστησε από τα σκοτεινά μέρη της αβύσσου, Χριστός ο Θεός, έδωσε σαν βραβείο την Ανάσταση στην ανθρώπινη φύση. Γιατί είναι όλων ο Σωτήρας, η ανάσταση και η ζωή και ο Θεός του παντός.
        

Δεν υπάρχουν σχόλια: