20/11/12

Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων Τρόϊτσκι, Ιερομάρτυς και πρόμαχος της Εκκλησίας του Χριστού.





Ανάμεσα στο πλήθος των αγίων της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας  του 20ου αιώνα ξεχωρίζει η φωτεινή και μεγαλόπρεπη μορφή του Ιερομάρτυρος Ιλαρίωνος (Τρόϊτσκι), Αρχιεπισκόπου Βερέισκι. 

Ο Άγιος Ιλαρίων υπήρξε εξέχων θεολόγος, συγγραφέας με αγιοπατερικό πνεύμα, καθηγητής της  ακαδημίας της Μόσχας τη δεκαετία του 20, και  τέλος έγκλειστος των φυλακών Σολοφκί από το 1923 ως το 1929.
 

Το θεολογικό του έργο είναι κυρίως προσηλωμένο στα προβλήματα της εκκλησιολογίας  και τον αγώνα για την ενότητά της.  Στις τότε ακραίες συνθήκες ο  επίσκοπος Ιλαρίων διαφύλαξε την πιστότητά του στην εκκλησιολογική του τοποθέτηση καθώς και  την πίστη του στον Χριστό και αυτό του κόστισε την ελευθερία του και τελικά τη ζωή του.
 

Συνολικά ο Επίσκοπος Ιλαρίων έζησε σαράντα τρία χρόνια. Η αρχιερατική του δράση και η επιστημονική του δραστηριότητα διακόπηκαν βάναυσα.

''Ο Θεός επιθύμησε να έχει αυτόν τον άψογο άνθρωπο μαζί με τους αγίους του και τον πήρε μαζί Του....'', όπως γράφει ένας από τούς βιογράφους του επισκόπου Ιλαρίωνος. Η Ρωσική εκκλησία  αναγνώρισε την αγιότητα του Αρχιεπισκόπου Ιλαρίωνος και τον συναρίθμησε στη χορεία των αγίων για να τιμάται από σύσσωμη την Εκκλησία.
 

Την σημαντική αυτή έκδοση επιμελήθηκε ο πατήρ Ιωάννης Φωτόπουλος και προλογίζει ο πατήρ Ιωάννης Χατζηθανάσης. Ο βίος του προέρχεται από το τρίτο έργο εκδόσεως της Ιεράς Μονής Σρέτενσκι (Υπαπαντής) Μόσχας «Ιερομάρτυς Ιλαρίων 1886-1929, Έργα», Μόσχα 2004) τον οποίο συνέθεσε η Ναταλία Μπονέτσκαγια αλλά εμπλουτίστηκε και με στοιχεία από άλλες εκδόσεις της Μονής. Στον καλαίσθητο αυτό τόμο περιλαμβάνονται επίσης έξι έργα αντιπροσωπευτικά και εύκολα στην ανάγνωση, ενώ πριν από κάθε κείμενο προτάσσεται ένα εισαγωγικό σημείωμα.

Εκδόσεις ΑΘΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: