16/4/10

"Φωνή Κυρίου ἐπί τῶν ὑδάτων. Νῆσός τις ἐστι"

 .............
«Φωνή Κυρίου ἐπί τῶν ὑδάτων. Νῆσός τις ἐστι» (Γ.Σεφέρη «Σαλαμίνα της Κύπρος»). Είναι η μαρτυρική μου πατρίδα, της οποίας το βόρειο τμήμα, δηλαδή το 37% του συνολικού εδάφους της, κατέχεται για τριανταέξι τώρα χρόνια από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, τα οποία από τη μια μεριά έδιωξαν βίαια από τα σπίτια, τα χωριά και τις πόλεις τους τούς κατοίκους και, σε μια προσπάθεια αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού, μετέφεραν και εγκατέστησαν σ’ αυτά εποίκους από την Τουρκία, και από την άλλη σκληρά και βάναυσα λεηλατούν και καταστρέφουν τους χριστιανικούς μας ιερούς χώρους και την άλλη πολιτιστική μας κληρονομιά και εμποδίζουν το λαό μας να ασκήσει ελεύθερα τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ακόμη και μόλις πριν μια εβδομάδα δεν επέτρεψαν στον Επίσκοπο Καρπασίας να τελέσει την Αναστάσιμη Λειτουργία για τους λιγοστούς εγκλωβισμένους μας στην κατεχόμενη Επισκοπική του Περιφέρεια.

Γι’ αυτό και η βιβλική και ποιητική «φωνή Κυρίου ἐπί τῶν ὑδάτων. Νῆσός τις ἐστιν» είναι τόσο επίκαιρη! Μοιάζει να εκπέμπεται ως ένα σήμα κινδύνου, μπροστά στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, και γενικά όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι, δεν μπορούν να σιωπήσουν, ούτε βέβαια και να ηρεμήσουν και να ησυχάσουν...


Απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου προς το Σεμινάριο που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκκλησίας και Κοινωνίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με θέμα: 
«Religious Freedom and Holy Sites in the  Republic of Cyprus».

Δεν υπάρχουν σχόλια: