1/4/10

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955 – ΚΥΠΡΟΣ


Την 1η Απριλίου 1955 σύσσωμος ο Κυπριακός Ελληνισμός ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Άγγλους κατακτητές.
 

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-1959 που έγινε με σκοπό την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα, οδήγησε τελικά στην ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους το 1960, την Κυπριακή Δημοκρατία. Μια πατρίδα που από το 1974 ζει το δράμα της παράνομης εισβολής και κατοχής.

Η ιστορία της Κύπρου σημαδεύτηκε από τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των παλικαριών της που πιστοί στο κάλεσμα της πατρίδας έδωσαν τη ζωή τους.  

Σήμερα, 55 χρόνια μετά, αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα. Όλοι μας, οδηγούμενοι από το φωτεινό τους, από το φλογερό τους πάθος για την ελευθερία, παραμένουμε στις επάλξεις για την δικαίωση της Κύπρου μας.

Όλοι οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης δίνουμε την δική μας μάχη για την επανένωση της Μεγαλονήσου.

Το μήνυμα των αγωνιστών της EOKA ήταν μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης των βασικών αρχών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αυτοδιάθεσης των λαών.

Μήνυμα που σήμερα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, αφού το 37% του κυπριακού εδάφους βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή ενώ είναι κράτος - μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης.

Για τον καθένα από εμάς, το αγωνιστικό πνεύμα, η αυτοθυσία, το όραμα μιας πατρίδας, που μοιράστηκαν τα θρυλικά παλικάρια εκείνου του καιρού, είναι η πηγή της δύναμής μας, η έμπνευση και το κίνητρο να διεκδικήσουμε μια λύση για να δούμε την Κύπρο μας επανενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή.


Βιέννη, 31η Μαρτίου 2010

Μήνυμα της Δρ. κ. Όλγας Σαραντοπούλου
Γραμματέα του ΣΑΕ
(Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: