13/10/22

Πήγε στο σπίτι του δολοφόνου του πατἐρα του και …

Πήγε στο σπίτι του δολοφόνου του πατἐρα του και …

Ξέφυγε από τα χέρια εκείνων που δολοφόνησαν τον πατέρα του. Επί μήνες περιπλανήθηκε στο εσωτερικό της Μ. Ασίας μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα. 40 χρόνια μετά τον ξεριζωμό αποφασίζει να γυρίσει πίσω! Τώρα πια έχει συγχωρέσει εκείνους που του στέρησαν την πατρική αγκαλιά. Μένει στο σπίτι του δολοφόνου, κάνει μνημόσυνο για όλους κι αναζητά το χωριό που έτρεχε ξέγνοιαστος όταν ήταν παιδί.

Δεν είναι σκηνή από ταινία! Είναι η πραγματική ιστορία του Βασίλη Μιχαηλίδη, όπως ο ίδιος την κατέγραψε σ’ ένα παλιό τετράδιο. Αυτό το κιτρινισμένο τετράδιο βρήκε η κόρη του πρωταγωνιστή κ. Επίχαρις Μιχαηλίδου και το χρησιμοποίησε ως πρωτογενές υλικό για να γράψει το βιβλίο της «Η ιστορία ενός Βιθυνού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έαρ.

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Νίκαιας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συγκινητικού αυτού βιβλίου με τη συνδιοργάνωση των εκδόσεων Έαρ και της «Αδελφότητας Βιθυνών».

Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου, ιστορικός-φιλόλογος και πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ.Ασίας, ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας-συγγραφέας και η ίδια η συγγραφέας και πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου της Νίκαιας «Αδελφότης Βιθυνών», κ. Επίχαρις Μιχαηλίδου.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Νίκαιας, κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην προσωπική του προσφυγική καταγωγή εξέφρασε τη χαρά του που το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γέννημα-θρέμμα της Νίκαιας και ακολουθεί τα βήματα της ιστορίας της περιοχής.

Η κ. Επίχαρις Μιχαηλίδου δεν έκρυψε τη συγκίνησή της που η ιστορία του πατέρα της, κυκλοφορεί πλέον σε βιβλίο για κάθε αναγνώστη που αναζητά ψηφίδες ιστορίας ώστε να ανασυνθέσει τα πραγματικά γεγονότα της Καταστροφής της Βιθυνίας στα 1920 και της εξόντωσης των Ελλήνων κατοίκων της.

Την ανυπέρβλητη αξία της συγχώρεσης στη χριστιανική πίστη σημείωσε και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Νικαίας που έβαλε τον επίλογο της βραδιάς.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των εκδόσεων Έαρ ο θεολόγος καθηγητής και υπεύθυνος digital marketing των εκδόσεων, κ. Θεοφάνης Ζαφειριάδης, δεσμευόμενος ότι οι εκδόσεις θα συνεχίσουν να επιδιώκουν  την έκδοση ανάλογων τίτλων μοναδικής ιστορικής αξίας στο μέλλον.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι με τρία Μικρασιάτικα τραγούδια, όταν η μουσική του μουσικού και συνθέτη Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη και της καλλικέλαδης Άννας Ματσούκα πλημμύρισαν με «μενεξέδες και ζουμπούλια» την αίθουσα του δημαρχείου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκτός του δημάρχου Νικαίας, οι βουλευτές κυρίες Εύη Καρακώστα και Νίνα Κασιμάτη και εκπρόσωποι προσφυγικών  συλλόγων και σωματείων, ενώ η συγγραφέας κ. Επίχαρις Μιχαηλίδου χάρισε αυτόγραφες αφιερώσεις στο εκλεκτό κοινό που την τίμησε με την παρουσία του διασκευάζοντας τη φράση του Σεφέρη «Όπου και να ταξιδέψω η Μικρασία με πληγώνει…».



Δεν υπάρχουν σχόλια: