8/10/22

Ριζώνει ο ελληνισμός στην Ίμβρο- Συνεχίζεται η επιστροφή των Ρωμιών στο νησί παρά τις ελληνοτουρκικές διενέξεις



Δέκα χρόνια μετά την πρώτη άδεια λειτουργίας του δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο, το ελληνικό στοιχείο ριζώνει για τα καλά εκεί καθώς ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να επιστρέψουν στο νησί που γεννήθηκαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

Πενήντα τέσσερα ελληνόπουλα -από μόλις τέσσερα το 2012- φώναξαν παρών στο πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς που χτύπησε φέτος. Η δύναμη της ελληνικής κοινότητας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια και μετρά πλέον 600 Ρωμιούς ενώ δημιουργείται μια νέα γενιά Ίμβριων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στο νησί.

«Αυτός ο αριθμός αν και φαίνεται μικρός, είναι καλός για το νησί αν φανταστούμε ότι στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και στις αρχές του 21αιώνα είχαν μείνει λιγότερα από 200 άτομα και οι περισσότεροι ήταν γέροντες και τα σχολεία δεν λειτουργούσαν μέχρι το 2013» λέει στο ethnos.gr ο Νίκος Λαιμόπουλος, υποδιευθυντής του ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου της Ίμβρου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε πριν δύο χρόνια να στηρίξει την προσπάθεια επαναπατρισμού των Ελλήνων στην Ίμβρο. Κομβικό ρόλο σε αυτήν παίζει η επαναλειτουργία των σχολείων. 

«Σπούδασα στην Κωνσταντινούπολη αλλά μετακόμισα στην Ίμβρο για να βοηθήσω να κερδίσουμε το στοίχημα της επιστροφής». Στο νησί ένωσε τις δυνάμεις του με τον Ιωακείμ Καμπουρόπουλο, διευθυντή σήμερα του Γυμνασίου – Λυκείου στα Αγρίδια, ο οποίος άφησε την Αθήνα το 2015 και ανέλαβε το υπό ίδρυση τότε Γυμνάσιο-Λύκειο δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία του Δημοτικού. «Εμείς ζητούσαμε πάντα να ανοίξει το σχολείο. Προσπαθούμε να υπάρχει συνέχεια. Να εγκατασταθούν εδώ οι νέοι και να αυξάνεται ο ελληνικός πληθυσμός. Χρειαζόμαστε δηλ. νέους που θα μένουν εδώ, θα κάνουν τις οικογένειες του και τα παιδιά τους θα έρθουν στα σχολεία. Και αυτό γίνεται πραγματικότητα» προσθέτει ο κ. Λαιμόπουλος.

Το 2013 άνοιξε το Δημοτικό Σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους, ιδιαίτερη πατρίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, σχεδόν μισό αιώνα μετά το κλείσιμό του. Τότε ζούσε στο νησί μόνο ένας Έλληνας έφηβος, σε ηλικία Γυμνασίου-Λυκείου. Αρχικά είχε μόλις τέσσερις μαθητές στα θρανία, οι οποίοι μάλιστα την δεύτερη χρονιά μειώθηκαν σε τρεις.  

Τίμος Φακαλής - ΕΘΝΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: