2/2/22

Χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Κανάγκας Χαρίτων

 


Στον Πανίερο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ( Χαμζάουϊ ) Καΐρου έλαβε σήμερα χώρα η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Κανάγκας κ. Χαρίτωνος προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β' . Συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουινέας Γεωργίου, Μέμφιδος Νικοδήμου, Κατάγκας Μελετίου, Κινσάσας Θεοδοσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κωνσταντιανής Κοσμά. Κατά την Θεία Λειτουργία και χειροτονία παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός . ως επίσης και ο κ Νικόλαος Γαριλίδης Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο .

Στην πνευματική χαρά της χειροτονία του νέου Μητροπολίτου προσήλθαν κληρικοί, πιστοί και συγγενείς του από την Κανάγκα του Κογκό, δια να συμπροσευχηθούν, και εκ μέρους όλου του κλήρου και του λαού της Μητροπόλεως να αναφωνήσουν το Άξιος !!! στον νέο πνευματικό τους πατέρα.

Η επάξια εκλογή και χειροτονία του νέου Επισκόπου γέμισε χαρά τους συμπατριώτες του. Ο νέος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Χαρίτων γεννήθηκε στην Κανάγκα, το 1974.

Ήταν πνευματικό παιδί του μεγάλου Ιεραποστόλου μακαριστού Μητροπολίτου από Κεντρώας Αφρικής , Πενταπόλεως κυρού Ιγνατίου (Μανδελίδη)

Σπούδασε με την βοήθεια του Θεολογία στην Αθήνα και ολοκλήρωσε στην Θεσσαλονίκη τις μεταπτυχιακές Θεολογικές του σπουδές με υποτροφία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος .

Εργάσθηκε ιεραποστολικά ως κληρικός αρχικά στην Κανάγκα και εν συνεχεία ως Πατριαρχικός Επίτροπος στην Γκόμα του Κογκό. Φέρει το όνομα του μεγάλου πατέρα του Κονγκό μακαριστού Αρχιμ. Χαρίτωνος Πνευματικάκη του Κρητός.

Ο νέος Μητροπολιτης Χαρίτων στον χειροτονητήριο λόγο του εξέφρασε την εκ καρδίας του δοξολογίαν προς τον Πανάγιο Θεό, διότι από την βρεφική ηλικία έζησε και γνώρισε την Ορθόδοξη πίστη μέσα στην οικογένεια του και η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος δια των τιμίων ευχών του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και διά της ψήφου των μελών της Ιεράς Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τον ανέδειξε Επίσκοπον και Μητροπολίτην της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου και μάλιστα στην ιδιαίτερα πατρίδα του την όμορφη Κανάγκα.

Αναφέρθηκε με πολύ σεβασμό στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου.

Τον ευχαρίστησε που χρόνια τώρα παρακολουθούσε την πορεία του, που του εμπιστεύτηκε πολλές εκκλησιαστικές διακονίες, περιβάλλοντάς τον πάντοτε με την πατρική του αγάπη.

Τον διαβεβαίωσε για την αφοσίωση του στον θεσμό του Πατριαρχείου και τον σεβασμό του στον πολύμοχθο αγώνα και στις πολλές αγωνίες του, για την πνευματική πρόοδο και την υλική βοήθεια των Αφρικανών παιδιών του .

Ως κληρικός του Πατριαρχείου γνωρίζει πολύ καλά ότι στα χέρια του Εκείνος κρατάει τη λαμπάδα της Ορθοδοξίας στην Αφρική και μεταλαμπαδεύει το γνήσιο Φως του Χριστού στις καρδιές των Αφρικανών .

Αναφέρθηκε με λύπη στην ληστρική εισπήδηση ομοδόξου Εκκλησίας , στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, τονίζοντας ότι δεν σεβάστηκαν τις θυσίες και τους κόπους τόσων ιεραποστόλων που έδωσαν τον εαυτό τους για τον ευαγγελισμό των Αφρικανικών.

Υποσχέθηκε πως ποτέ δεν πρόκειται να γίνει εκείνος ένας δεύτερος Ιούδας Ισκαριώτης και θα εργασθεί με όλες τις δυνάμεις του, υπερασπιζοντας τα δίκαια και τα προνόμια του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Θα αγωνισθεί να εμπνεύσει και να διδάξει τον κλήρο και τον λαό της Μητροπόλεως του και ιδιαιτέρως τους νέους ότι πρέπει να έχουν αφοσίωση, εμπιστοσύνη και σεβασμό στο παλαιφάτου Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής την μητέρα Εκκλησία της Αφρικανικής ηπείρου.

Με ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο δια την εν Χριστώ ζωή του, την ιερατική του πορεία και διακονία. Ζήτησε τις ευχές των γονέων του και των πρώτων Ιεραποστόλων της πατρίδος του, αειμνήστων Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου και Χαρίτωνος Πνευματικάκη.

Ευχαρίστησε τον πνευματικό του πατέρα και Προϊστάμενο της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» π. Αστέριο καθώς επίσης τα μέλη της Αδελφότητος και τις αδελφές που ιεραποστολικώς εργάζονται στην Κανάγκα εδώ και πολλά χρόνια .

Τον ιεραποστολικό Σύλλογο των Πατρών «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» και εξέφρασε την ελπίδα πως και οι υπόλοιποι Ιεραποστολικοί Σύλλογοι θα σταθούν στο πλευρό του ώστε το έργο της αγάπης να μεγαλυνθεί.

Με συντριβή καρδιάς ζήτησε ταπεινά συγχώρηση από όλους που στο διάβα της ζωής του χωρίς να το θέλει τους στενοχώρησε η τους σκανδάλισε . Παρεκάλεσε όπως όλοι ευχηθούν να αναδειχθεί όντως καλός και στοργικός Ποιμένας των λογικών προβάτων της Επαρχίας του.

Ο Μακαριώτατος στην προσλαλιά του τόνισε τα εξής:

Παιδί μου Χαρίτωνα ακολουθώντας την εντολή του Χριστού πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη και εμείς ως διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων, αυτό κάνουμε Ξεχυνόμεθα σε όλη την οικουμένη για να σκορπίσουμε την χαρά και το φως του Ευαγγελίου του Χριστού σε κάθε γωνιά της Αφρικής .

Οι αρετές, ιδιαιτέρως της ταπεινώσεως και της υπακοής που σε κοσμούν θα σε βοηθήσουν στο δύσκολο και πολύμοχθο έργο σου . Είσαι μαθητής του μεγάλου Ιεραποστόλου μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνάτίου τον οποίον και διηκόνησες με αυταπάρνηση και αγάπη έως των εσχάτων του και πολλά καλά διδάχθηκες

Η Εκκλησία ήλθε να επιβραβεύσει την υπακοή σου και την ιεραποστολική σου εργασία .Με την πρόταση και προτροπή μου η Ιερά Σύνοδος σε εξέλεξε κανονικό Μητροπολίτην της Ιεράς Μητροπόλεως Κανάγκας εις διδοχήν του Σεβασμιωτάτου Θεοδοσίου που κατέστη Μητροπολίτης Κινσάσας

Σε παροτρύνω παιδί μου να αναδειχθείς όχι μόνο πνευματικός οδηγός και πατέρας αλλά προστάτης των ορφανών, των πτωχων, των ασθενών, των φυλακισμένων, των αδυνάτων και να είσαι δίπλα στον κάθε άνθρωπο " υπέρ ων Χριστός απέθανεν ".

Πρότυπο σου να είναι ο Άγιος Νικόλαος στον ναό στου οποίου σήμερα λαμβάνεις την χάρη της Αρχιερωσύνης Σου εύχομαι να είσαι άξιος διάδοχος των μεγάλων ιεραποστόλων Ιγνατίου και Νικηφόρου των Αρχιερέων. Χρυσοστόμου και Χαρίτωνος των Ιερομονάχων των οποίων είμαι σίγουρος ότι οι ψυχές τους αγαλλουν στον ουρανό ιδιαιτέρως σήμερα.

Με ιερό ενθουσιασμό κλήρος και λαός αναφώνησε το Άξιος σε διάφορες τοπικές γλώσσες.

Χαρίτωνος του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλητου Μητροπολίτου Καναγκας υπερτίμου και Εξάρχου ισημερινής Αφρικής πολλά τα έτη !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: