14/7/21

Η Μικρασιάτισσα μάνα έγινε μνημείο, στην Κοζάνη

 


Η διωγμένη από τα χώματα που γεννήθηκε Μικρασιάτισσα μάνα απεικονίζεται στο μνημείο που τοποθετήθηκε στην Κοζάνη, στην Πλατεία Μικράς Ασίας, ένα «χρέος τιμής» στον μικρασιατικό ελληνισμό, 99 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ένα μικρό γυάλινο βάζο με λίγο χώμα και κοχύλια από τα παράλια της Προποντίδας, και πέτρες από την περιοχή της Βιθυνίας, είχαν τοποθετηθεί από τα μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου ΠΕ Κοζάνης, όταν μπήκαν τα δύο μαρμάρινα «μέλη» του μνημείου, το οποίο θυμίζει ανοιχτό βιβλίο.

Την Κυριακή έγιναν και τα επίσημα αποκαλυπτήρια, παρουσία αρκετού κόσμου, επισήμων και εκπροσώπων συλλόγων. Είναι το δεύτερο μικρασιατικό μνημείο που εγκαινιάζεται το τελευταίο διάστημα, μετά από αυτό στην Κατερίνη.

Εκτός από τη μάνα με τα δύο παιδιά που «ξεπροβάλει» από το χάρτη της Μικράς Ασίας κοιτάζοντας το χάρτη της Ελλάδας, στο λευκό μάρμαρο έχουν χαραχθεί ο στίχος του Σεφέρη: «Η μνήμη, όπου και να την αγγίξεις, πονεί», αλλά και ο δικέφαλος αετός.

«Μια ολόκληρη ιστορία, γραμμένη με αίμα αυτό το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκαναν άνθρωποι δεύτερης γενιάς, ο κύριος Γιάννης Σαριτζόγλου καταγόμενος από την Προποντίδα και η κυρία Αρετή Ντουζένη καταγόμενη από την Προύσα. Για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, και όχι μόνο, αλλά και μια μικρή παρακαταθήκη για τα παιδιά μας, ένα κερί μνήμης του οποίου η φλόγα θα φωτίζει τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας», είπε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Καμίτα-Κτενίδου.


ΠΗΓΗ: https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: