30/1/20

Νάσος Αθανασίου: Απάντηση στην ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ για την αργία των Τριών Ιεραρχών


Στην ανακοίνωση των συνδικαλιστών της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας σχετικά με την αργία της ημέρας των Τριών Ιεραρχών απάντησε με παρρησία ο κ. Νάσος Αθανασίου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


«Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ,

με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή διάβασα το μήνυμά σας αναφορικά με την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών και ένιωσα την ανάγκη, ως εκπαιδευτικός που εκπροσωπούμαι από εσάς, να επικοινωνήσω σε εσάς κάποιες σκέψεις μου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιχειρηματολογία σας η 30η Ιανουαρίου θα έπρεπε να είναι ημέρα αργίας, «ως αναγκαιότητα μείωσης του εργασιακού χρόνου». Με τη μονομερή αυτή, κατά τη γνώμη μου, τοποθέτησή σας παραγνωρίζεται η σημασία της ως ημέρα μνήμης και τιμής των τριών Ιεραρχών, η προσφορά των οποίων στην ανθρωπότητα (για όποιον έχει μελετήσει εμβριθώς το έργο τους) είναι μοναδική και ως εκπαιδευτικοί-παιδαγωγοί είναι κρίμα να παραβλέπουμε. 

Παράλληλα, αισθάνομαι πως μια μερίδα πολιτών και συναδέλφων βρήκαν μία εξαιρετική αφορμή να εκφράσουν την προσωπική αρνητική στάση τους απέναντι στη διοικούσα εκκλησία, γεγονός όμως που δεν έχει να προσθέσει τίποτα ουσιαστικό στην Παιδεία της χώρας μας.

Αναφορικά με τα απαξιωτικά σχόλια του Αρχιεπισκόπου (που με βρίσκουν αντίθετο) θα ήθελα να επισημάνω ότι όσοι υπηρετούμε με αξιοπρέπεια και αγάπη το σχολείο και επιτελούμε το λειτούργημά μας με όλες μας τις δυνάμεις δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Αντίθετα, εξακολουθούμε να επιτελούμε το έργο μας με περισσότερη ζέση και δύναμη σε πείσμα αυτών που υποτιμούν το ρόλο και την προσφορά μας. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν ο μόνος που εκφράστηκε άστοχα και υπεργενικευμένα, αλλά και η ίδια η Υπουργός μας, χαρακτήρισε το 1/3 των εκπαιδευτικών ως «αφερέγγυους» χωρίς δυστυχώς να υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από τους αιρετούς μας.

Τέλος, με την παρατήρησή σας ότι «ο εκκλησιασμός παραπέμπει σε άλλες εποχές» ένιωσα ότι εμμέσως πλην σαφώς θεωρείτε τους συλλόγους διδασκόντων που αποφάσισαν τον εκκλησιασμό για την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών αναχρονιστικούς. Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν και κατά πόσο είναι δεοντολογικά σωστό να εκφράζετε προσωπικές σας πεποιθήσεις σε θέματα που ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει.

Σαφέστατα, ο εκκλησιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, όπως δεν είναι και ο μη εκκλησιασμός.

Τέλος θα ήθελα να ολοκληρώσω τη σκέψη μου επικαλούμενος το άρθρο 16 παρ.2 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική Αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».»

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Αθανασίου.
Έπρεπε κάποιος να τοποθετησει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.
Μαρία Φωτεινου