6/1/20

Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή των φοιτητριών της Χ.Φ.Δ. Πατρών


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, τη Γενοκτονία των Ποντίων. Πάνω από 350.000 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η μάνα Ελλάδα ακόμα θρηνεί τα αδικοχαμένα παιδιά της. Όσοι επέζησαν, συνέχισαν τη ζωή τους στα χωριά του Πόντου σαν Τούρκοι, μα έκρυβαν ένα μεγάλο μυστικό. Μπορεί να έδειχναν Τούρκοι εξωτερικά μιλώντας τη τουρκική γλώσσα και φορώντας τούρκικα ρούχα, μα συνέχιζαν να είναι Έλληνες και Χριστιανοί στα κρυφά, διατηρώντας τη χριστιανική πίστη τους και την αγάπη για την Πατρίδα.

Και τώρα, έναν αιώνα μετά, η μνήμη παραμένει ακόμη ζωντανή. Η φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας. Στις χιλιάδες αθώες ψυχές που χάθηκαν άδικα. Σε εκείνους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους με αυτό το τρόπο. Σε εκείνους που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και να φύγουν μακριά. Σε εκείνους τους λίγους επιζώντες που ζουν μέχρι σήμερα και αν τους ρωτήσεις για τον Πόντο, τα μάτια τους δακρύζουν και δεν σταματούν να σου μιλούν για τον τόπο αυτό. Τέλος, στους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου μας!

Ένα θεατρικό στολισμένο με πάθος, ποντιακές φορεσιές και αγάπη για τον Πόντο παρουσιάστηκε από τις φοιτήτριες και την τελική πινελιά πρόσθεσε η χορωδία μας, τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κλείνοντας όμορφα τη γιορτή μας.

Η Πατρίδα μας πόνεσε, μάτωσε, θρήνησε …
Μην ξεχνάς!
Κλείσε τα μάτια σου και θυμήσου!

—Σε αυτούς που χάθηκαν άδικα—

















Δεν υπάρχουν σχόλια: