26/5/17

Ντοκυμαντέρ για τα 750.000 πολυβολεία του Χότζα στην Αλβανία


Ο πρώην πολιτικός αρχηγός της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1944 μέχρι και τον θάνατό του το 1985, άφησε πίσω του μια κληρονομιά εκβιομηχάνισης, απομονωτισμού, παράνοιας και οικονομικής στασιμότητας.

Πέρα από το γεγονός ότι ο κομμουνιστής ηγέτης είχε αποκτήσει πολλούς πολιτικούς ανταγωνιστές εντός της χώρας, πίστευε επίσης ότι απειλείτο από πολλούς εξωτερικούς εχθρούς.

Θεωρούσε ότι η χώρα του θα δεχόταν εισβολή από το ΝΑΤΟ και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι αποφάσισε να ξοδέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων και πόρων της Αλβανίας για να χτίσει 750.000 πολεμικά καταφύγια σε όλη τη χώρα.

Ο Χότζα αγνοούσε το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ζην και συνέχιζε να χτίζει αμυντικούς μηχανισμούς.

Το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ «Mushrooms of Concrete» κάνει μια βαθιά περιήγηση στην κατάσταση της τότε Αλβανίας και στο φαινόμενο των «πολεμικών καταφυγίων ενός φανταστικού πολέμου».

Τα πολεμικά καταφύγια είναι ορατά σε όλη την επαρχία της Αλβανίας, θυμίζοντας το δύσκολο και σκοτεινό παρελθόν της χώρας. Βέβαια, κάποια από αυτά έχουν μεταμορφωθεί σε αποθήκες, εστιατόρια και μαγαζιά.



Πηγή: iefimerida.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: