22/4/22

Η Μεγάλη Παρασκευή της Ουκρανίας

 


Eφέτος το Πάσχα στην Ουκρανία θα είναι αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους από τη βάρβαρη εισβολή των Ρώσων. Η Ανάσταση δεν θα γίνει τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου για ευνόητους λόγους ασφαλείας. Θα γίνει το πρωί της Κυριακής, ανήμερα το Πάσχα και όχι σε όλες τις εκκλησίες. Κυρίως θα γίνει στα παρεκκλήσια των εκκλησιών. Η περιφορά του Επιταφίου αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, θα είναι συγκλονιστική. Δεν θα γίνει στους δρόμους όπως άλλες χρονιές αλλά στα νεκροταφεία, Ο Εσταυρωμένος θα περάσει μέσα από φρεσκοσκαμμένα μνήματα Ουκρανών μαχητών, θα περάσει στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Μπούτσια μέσα από ομαδικούς τάφους που άνοιξαν εκεί οι εισβολείς όταν ισοπέδωσαν την πόλη και σκόρπισαν τους νεκρούς στους δρόμους..

Στο Κίεβο, στην εκκλησία Αγίου Ανδρέα, με τους επιβλητικούς γαλάζιους τρούλους ο παπάς γνωρίζει ελληνικά. Ίσως ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» και στα ελληνικά, για τους Έλληνες δημοσιογράφους- πολεμικούς ανταποκριτές που θα εκκλησιασθούν εκεί. Θα ψάλλει όμως το «Χριστός Ανέστη» σε ένα παρεκκλήσι, στην καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Θα λειτουργήσει άφοβος, προσηλωμένος στο καθήκον του, στην κορυφαία αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης. Την Μεγάλη Παρασκευή, μου λέει η δημοσιογράφος Έλλη Κασόλη, η σκέψη όλων των Ουκρανών θα είναι στραμμένη στη Μπούκα, με τους ομαδικούς τάφους. Ίσως ανάμεσα στους πιστούς που θα παρακολουθήσουν τις αναστάσιμες λειτουργίες να είναι και μερικοί από τους δεκάδες αμάχους που επιβιβάστηκαν την Μ. Τετάρτη μια μικρή πομπή λεωφορείων στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, η οποία στη συνέχεια αναχώρησε από ένα προγραμματισμένο σημείο εκκένωσης για εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: