15/5/21

Στο Δελβινάκι Ιωάννινων τιμάται την Κυριακή ο αγώνας των Βορειοηπειρωτών

 


Η ελεύθερη Ήπειρος δεν ξεχνά το Πρωτόκολλο της Κερκύρας.

Στο Δελβινάκι Ιωάννινων τιμάται την Κυριακή ο αγώνας των Βορειοηπειρωτών.

Φέτος συμπληρώνονται 107 έτη από τον Ιστορικό Αγώνα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού το 1914. Τότε, ως απάντηση στην προκλητική και ανιστόρητη απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να παραχωρήσουν το απελευθερωμένο βόρειο τμήμα της Ηπείρου στο νεοσύστατο Αλβανικό Κράτος, με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (Δεκέμβριος 1913), οι Έλληνες της Ηπείρου και του οικουμενικού Ελληνισμού ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν από τις αρχές του 1914.

Αποτέλεσμα αυτού του Αγώνος ήταν η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο στις 17 Φεβρουαρίου 1914 και λίγο μετά η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, που παραχωρούσε Αυτονομία στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Η επέτειος αυτών των 2 σπουδαίων ιστορικών γεγονότων τιμάται αυτήν την Κυριακή 16 Μαΐου στο Δελβινάκι Ιωαννίνων. Είναι μία εκδήλωση που είχε ξεκινήσει από τον μακαριστό πρωτοπόρο στα Εθνικά θέματα Ιεράρχη Κονίτσης Σεβαστιανό (1922-1994). Και φέτος, σε μία στιγμή κρίσιμη για την Β. Ήπειρο,  η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης έχει τον όλο συντονισμό της εθνικής αυτής εκδήλωσης. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας.

Μέσα στο αναγκαίο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων, θα γίνουν οι εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής, με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δελβινάκι. Θα τελεστεί Ιερό Μνημόσυνο, ενώ στο Δελβινάκι βρίσκεται ο τάφος του αοιδίμου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου, ενός εκ των πρωταγωνιστών του Αγώνος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού του 1914.


Δεν υπάρχουν σχόλια: