19/5/17

Επιστρέφουν στη Λέσβο τα λείψανα αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας


Επιστρέφουν στην πατρίδα του, τα Παράκοιλα της Λέσβου, τα λείψανα του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Γιώργου Ζερβομανώλη, ο οποίος θεωρείτο αγνοούμενος εδώ και 43 χρόνια, από τη μάχη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στις 16 Αυγούστου 1974.

Το 1974, ο 21 ετών στρατιώτης από τη Λέσβο, παιδί οικογένειας ψαράδων-Μικρασιατών προσφύγων, όπως αποδείχθηκε, σκοτώθηκε αμυνόμενος, κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου από το ύψωμα Α στα περίχωρα της Λευκωσίας, στις 16 Αυγούστου 1974.

Ετάφη από τους Τούρκους εισβολείς σε ομαδικό τάφο, που βρέθηκε 1.200 μέτρα βόρεια του στρατοπέδου, δίπλα από ένα ρυάκι μαζί με άλλα 11 άτομα. Αυτός ο τάφος ανασκάφτηκε, ενώ 10 από τους 12 θαμμένους εκεί ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή 26 Μαϊου τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Αθήνα, στο ΓΕΣ, ενώ τη Δευτέρα 29 Μαϊου, με ειδική τελετή, θα μεταφερθούν από την Αθήνα στη Λέσβο και θα ταφούν στο νεκροταφείο της γενέτειράς του.


Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νόστος μετά από 43 χρόνια εκπλήρωσης του χρέους στις Θερμοπύλες της Κύπρου της θαλασσοφίλητης. Εν μορφή ετέρα...!

Ανώνυμος είπε...

Νόστος! Μετά από 43 χρόνια εκπλήρωσης του χρέους στις '"Θερμοπύλες" της Κύπρου μας της θαλασσοφίλητης. Εν μορφή ετέρα...! Θα τον αναγνωρίσουν λίγοι! Όσοι θυμούνται! Όσων οι οφθαλμοί δεν "κρατούνται" από την τύρβη της καθημερινότητας...

Ανώνυμος είπε...

Ειναι θυμα της προδοσιας των τοτε υπευθυνων πασης φυσεως και εδω και κατω στο νησι