4/2/16

Υποθαλάσσιο γλυπτό με νεκρούς μετανάστες



Πρόκειται για έργο ενός Βρετανού καλλιτέχνη το οποίο βρίσκεται 14 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει ως θέμα τους πάνω από 2.000 πνιγμένους μετανάστες στα νερά της Μεσογείου.

Όταν η τέχνη θέλει να μιλήσει για την ζωή, πολλές φορές καταφέρνει να την ξεπεράσει σε ένταση και δύναμη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το γλυπτό-εγκατάσταση του άγγλου Jason deCaires Taylor ο οποίος έφτιαξε ένα τεράστιο γλυπτό με θέμα νεκρούς μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας πάνω στο τσακισμένο σκάφος τους.

Πέρα από την εικαστική αξία του θέματος και την πολύ δυνατή εκτέλεση από τον Βρετανό γλύπτη, το ενδιαφέρον ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι το έκθεμα δεν βρίσκεται στην επιφάνεια αλλά στον... φυσικό του χώρο, 14 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για την ακρίβεια σε ένα νέο υποθαλάσσιο μουσείο, το Museo Atlantico, το πρώτο του είδους του για την μοντέρνα τέχνη στην Ευρώπη, σε ακτή της νότιας Ισπανίας.

Το συγκεκριμένο γλυπτό είναι το πρώτο τμήμα ενός συνολικού έργου που θα ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό. Όπως λέει ο καλλιτέχνης, το έργο του θέλει να προκαλέσει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για το δράμα των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ενώ παράλληλα όταν θα έχει ολοκληρωθεί και με το πέρασμα του καιρού, θα ακολουθήσει και αυτό την φυσιολογική φθορά των ανθρώπων, καθώς θα γίνει ένας μικρός ύφαλος όπου θα φιλοξενούνται ψάρια και φυτά της θάλασσας.

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: