21/9/15

Έφηβοι: Τα κοινωνικά δίκτυα προκαλούν αϋπνία και κατάθλιψη


Κατάθλιψη και άγχος προκαλεί στους εφήβους η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βλάπτουν την ποιότητα του ύπνου τους και να αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης και άγχους αναφέρει νέα έρευνα.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν την έρευνα σε πάνω από 460 έφηβους ηλικίας 11-17 στη Σκωτία, ανακαλύπτοντας πως η χρήση των μέσων συνδεόταν αρνητικά με την ποιότητα του ύπνου αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν ειδικά όσοι απαντούσαν το βράδυ στα posts των φίλων τους και έμεναν γι' αυτό ξύπνιοι έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκτός από τις συνήθειές τους σε ό,τι αφορά το Facebook, Twitter και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι έφηβοι απάντησαν σε ερωτήματα για την αυτοεκτίμηση, το άγχος και την κατάθλιψη.

Επίσης, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη συναισθηματική επένδυση που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πίεση που ένιωθαν να είναι διαθέσιμοι νύχτα-μέρα για να απαντούν και το άγχος που ένιωθαν αν δεν απαντούσαν αμέσως στα posts και στα inbox.

Η προκαταρκτική ανάλυση των απαντήσεών τους έδειξε ότι η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά τη νύχτα, συνδέεται και με φτωχότερη αυτοεκτίμηση και υψηλότερο επίπεδο άγχους και κατάθλιψης - επιδράσεις που είχε και η υπέρμετρη συναισθηματική επένδυση στα μέσα αυτά.

ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ

«Η εφηβεία μπορεί να είναι μία περίοδος μεγάλης επιρρέπειας στην έναρξη κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής και η φτωχή ποιότητα ύπνου μπορεί να εντείνει τον κίνδυνο αυτό» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr Heather Cleland Woods, Glasgow University, που παρουσίασε την έρευνα στο συνέδριο της British Psychological Society, στο Μάντσεστερ.

«Ολοένα περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση μέσων μαζικής δικτύωσης και την ευεξία, και οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους για τη χρήση που κάνουν τα παιδιά».

«ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΣΜΟΣ»

Ο «Ιντερνετισμός», είναι η νέα πάθηση των παιδιών που απασχολεί έντονα την παιδιατρική κοινότητα. Χιλιάδες παιδιά, που πάσχουν από τη νέα «νόσο» ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα και χάνουν την επαφή με την πραγματική ζωή.

Αυτή τη στιγμή δεκάδες παιδιά προεφηβικής ηλικίας βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης από τον «Ιντερνετισμό» στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. και A. Κυριακού».

(Από το ιατρικό ένθετο "Λόγοι Υγείας" της "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ" 16 Σεπτεμβρίου 2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: