3/9/15

Πέθανε ο παπά Στρατής - “Έφυγε” ο άγγελος των μεταναστών


Ήταν μόλις 57 ετών, αλλά στο σύντομο πέρασμά του από τη Γη πρόλαβε να αφήσει έργο που θα μείνει στους αιώνες. Ο παπά Στρατής, κατά κόσμο Ευστράτιος Δήμου ντύθηκε το ράσο της ορθοδοξίας και σήκωσε το Σταυρό χιλιάδων ανθρώπων αναβαίνοντας μαζί τους τον Γολγοθά του διωγμού και τις προσφυγιάς. Απ' το δικό του μετερίζι στην Καλλονή της Λέσβου βοήθησε στην περίθαλψη και τη σωτηρία χιλιάδων μεταναστών. Ίδρυσε την “Αγκαλιά” και την άφησε κληρονομιά και παρακαταθήκη.

Είχε χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Ζούσε με μόνιμη παροχή οξυγόνου αλλά αυτό δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο. Δούλευε ακάματα για να σώσει τους μετανάστες που έφταναν στο νησί κατά κύματα. Εδώ και χρόνια, δεν ακολούθησε τη... μόδα των τελευταίων μηνών.

Ήταν πρωτοπόρος, έγινε παράδειγμα και ενέπνευσε εκατοντάδες ανθρώπους.


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τον χαρακτήρισε Καλό Σαμαρείτη, οι New York Times του έκαναν ολόκληρο αφιέρωμα χαρακτηρίζοντάς τον ως μια παγκόσμια προσωπικότητα ... και πως αλλιώς. Τα έργα του τα λόγια άνοιξαν φωτεινό μονοπάτι:

“Έχω δει τα μικρά παιδιά με φουσκάλες στα πόδια τους και έγκυες γυναίκες που κρατούσαν τις κοιλιές τους και έκλαιγαν από τον πόνο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μετανάστες, δεν επιλέγουν να έρθουν εδώ. Είναι τα παιδιά του πολέμου, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις σφαίρες” έλεγε για να αφυπνίσει.

Ας κρατήσουμε το τελευταίο του μήνυμα στο Facebook, ένα μήνυμα για να γίνουμε όλοι μας λίγο καλύτεροι, λίγο άνθρωποι:

“Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά,για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι”.


ΠΗΓΗ: NEWSIT.GR

Ο Γιάννης Αντωνόπουλος, έβαλε στην αγκαλιά του παπά - Στρατή τον μικρό Αιλάν και πίσω του δυστυχώς χιλιάδες άλλα μικρά προφυγόπουλα που έγιναν άγγελοι και χάθηκαν τόσο νωρίς και τόσο άδικα. Η αγκαλιά του παπά Στρατή δεν θα μείνει δυστυχώς άδεια αλλά και οι αθώες ψυχές θα έχουν κάποιον που μόνο αυτός ξέρει πως να τις γαληνεύει.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ιστολόγε, εκπληκτικό το άρθρο σου, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει.. ΕΥχαριστούμε!