3/10/12

EMIR KUSTURICA: ​ΠΡΩΗΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝ​ΟΣ, ΝΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ​

 Emir Kusturica

Το 2005, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, βαπτίστηκε στην Ορθόδοξη Σερβική εκκλησία και πήρε το όνομα Nemanja Kusturica (Немања Кустурица).

Η βάπτιση έγινε στην Μονή Σαβίνα κοντά στο Herceg Novi του Μαυροβουνίου.


Απαντώντας στους επικριτές του,οι οποίοι θεώρησαν την βάπτισή του ως προδοσία της μουσουλμανικής βοσνιακής του ρίζας λέει τα ακόλουθα: «Ο πατέρας μου ήταν άθεος και πάντα έλεγε ότι είναι Σέρβος. Μπορεί να ήμασταν μουσουλμάνοι για 250 χρόνια αλλά πριν ήμασταν ορθόδοξοι, ενώ στα βάθη της καρδιάς μας αισθανόμασταν πάντα Σέρβοι. Η θρησκεία δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός.


Γίναμε μουσουλμάνοι για να επιβιώσουμε επί τουρκοκρατίας.


Γυρίζοντας πίσω στο γενεαλογικό του δέντρο- πριν να γίνουν μουσουλμάνοι- το όνομα της οικογένειας ήταν Babic οι οποίοι βοήθησαν στο κτίσιμο της γέφυρας Arslanagić τον 18ο αιώνα. (Το όνομα Κουστουρίτσα τον πήραν μετά την μουσουλμανοποίηση).


Ο Εμίρ Νεμάνια Κουστουρίτσα γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1954) και είναι Σέρβος σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός. 


Κέρδισε δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (για τις ταινίες του Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές καιUnderground), κι έχει επίσης τιμηθεί με το Ordre des Arts et des Lettres. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2007, ο Κουστουρίτσα έγινε εθνικός πρεσβευτής της Σερβίας στη UNICEF, μαζί με τους Άνα Ιβάνοβιτς, Γιελένα Τζάνκοβιτς και Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς. Ο Κουστουρίτσα κατοικεί στο Ντρβένγκραντ, ένα χωριό που έχτισε για την ταινία του "Η ζωή είναι ένα θαύμα". 

Πηγη: http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: