11/11/17

Θεία Λειτουργία στον "ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟ" 10.11.12


Από το Ναό του Αγίου Νικολάου Πευκακίων στην Αθήνα κηδεύεται σήμερα στις 11 το πρωῒ ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως κυρός Ιγνάτιος Μαδενλίδης, που έφυγε από τη ζωή ξημερώνοντας η εορτή του Αγίου Νεκταρίου.

Χθές το πρωῒ στον Ι. Ναό Αγίου Ανδρέου της Ιεραποστολής επί οδού Μιαούλη τελέστηκε Θεία Λειτουργία και τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη, που αναλώθηκε στην διάδοση της Ορθοδοξίας στην Μαύρη Ήπειρο.

Για τη ζωή, τη δράση και τα χαρίσματα το κυρού Ιγνατίου μίλησε ο αρχιμανδρίτης π.Χριστοφόρος Μυτιλήνης, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πατρών.

«Ο αείμνηστος, είπε, υπήρξε γόνος ποντιακής καταγωγής και από τά μικρά του χρόνια έζησε μέσα στην Εκκλησία, αφού ο πατέρας του Θεόδωρος, είχε κάνει τάμα να αφιερώσει ένα από τά παιδιά του στο Χριστό, ως ευχαριστία για τη διάσωσή του κατά την Μικρασιατική καταστροφή.»

«Διακρίθηκε, συνέχισε ο π. Χριστοφόρος, για την καλωσύνη, την αγάπη, την αφοσίωσή του στο θέλημα του Θεού και την εκκλησιαστική ζωή.»

Ακολούθως ο π. Χριστοφόρος μίλησε για την ιεραποστολική δράση του κυρού Ιγνατίου στην Αφρική, ως διάδοχος του αειμνήστου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι. Μιάς Ιεραποστολής που οικονομικά ενισχύεται και συντηρείται κυρίως από τον «Πρωτόκλητο» της Πάτρας.»

«Κατά τη χειροτονία του σε Επίσκοπο ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, τον κάλεσε προφητικά να διαδώσει το μήνυμα της Ορθοδοξίας όχι μόνον στην περιοχή του Κασάϊ, αλλά σε όλη την Αφρική. Και το έπραξε με πάθος σε όλη την έκταση της Μητροπόλεώς του Κεντρώας Αφρικής, που είναι 18 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Πρωτοστάτησε στην ανέγερση δεκάδων ναών δίπλα στους οποίους έχτιζε πάντα ένα σχολείο για την μόρφωση των παιδιών των Αφρικανών. Επέβλεπε ο ίδιος τις εργασίες ανέγερσης και το ατύχημα που έπαθε συνεπεία του οποίου κοιμήθηκε, σημειώθηκε ενώ παρακολουθούσε και κατεύθυνε τις εργασίες ανέγερσης του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Μπάλα 40 χιλιόμετρα από την Κανάνγκα, όπου είναι το ιεραποστολικό κέντρο που ίδρυσε ο π. Χαρίτων Πνευματικάκις.»

«Όλα τα κτίσματα που δημιούργησε ιδιαίτερα η Θεολογική Σχολή της Κινσάσα προβάλλουν την αγάπη του για το Θεό, συμβάλλουν στην κατάρτιση των νέων του Κονγκό.»

«Το πόσο αγάπησε το Χριστό φαινόταν στον τρόπο που ζούσε, πού διακονούσε τόσο την Εκκλησία, όσο και την Ιεραποστολή με πίστη, φλόγα, πάθος και αγάπη που μεταλαμπάδευε σε όσους συνεργάζονταν μαζί του.»

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα τα λόγια του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου, που εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια του εκλεκτού Ιεράρχου, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «...υπήρξε υπόδειγμα ιεροκήρυκα και ιεραπόστολου, ακάματου και ανύστακτου εργάτη του Ευαγγελίου του Χριστού και της Ορθοδοξίας στην Αφρική, Ιεράρχης αρετής, αφιλοχρήματος, ασκητικότατος και ολιγαρκής, σε όλη του τη ζωή...».


Δεν υπάρχουν σχόλια: