9/9/14

Θυρανοίξια του βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι Αχαΐας




Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα Θυρανοίξια του βυζαντινού ναού του Αγίου Νικολάου στο Αγρίδι Αχαΐας.

Ο ναός χτίστηκε τον 13ο αιώνα, όταν η Αχαΐα ήταν ακόμα φραγκοκρατούμενη, στους πρόποδες του Χελμού. Πρόκειται για σπάνιας ομορφιάς και αξίας βυζαντινός ναός που ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των σταυρεπίστεγων. 

Κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα στον οποίο θα ανήκε και η ευρύτερη περιοχή. Η καλλιτεχνική ποιότητα και η τεχνική των τοιχογραφιών του Αγίου Νικολάου αντικατοπτρίζει την ανώτερη κοινωνική θέση του αφιερωτή, ο οποίος πρέπει να διέθετε παιδεία και μεγάλες  οικονομικές δυνατότητες που του επέτρεπαν να καλέσει έναν ζωγράφο ικανό και ενημερωμένο για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις της βυζαντινής ζωγραφικής. Οι τοιχογραφίες στο Αγρίδι εκπροσωπούν ένα συντηρητικό ζωγραφικό ιδίωμα, στο οποίο όμως είναι φανερές οι απηχήσεις των προοδευτικών τάσεων της παλαιολόγειας ζωγραφικής και μπορούν να χρονολογηθούν βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων στην ένατη δεκαετία του  αιώνα (1280-1290).

Το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου καθώς και της συντήρησης των τοιχογραφιών του, υλοποιήθηκε από την 6η  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών με χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Α. Γ. Λεβέντη και Χ. Κ. Λεβέντη. Οι εργασίες διήρκεσαν δυο χρόνια και αποκατέστησαν τη στατική επάρκεια του μνημείου, που είχε πληγεί από τον σεισμό του 2008. Επίσης, ανέδειξαν τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά του, ενώ έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία της αρχικής του φάσης.

Πηγή: iefimerida.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: